IJ, Radio Slovenija

 |  Kultura

Umrl je pesnik Ciril Zlobec

"Pesniki v nasprotju s filozofi ne ponujamo resnice, ampak odprta vprašanja ljudi, ki resnico iščejo. Najti pa jo mara vsak sam. Moraš vedeti, kaj si in kakšen si." 

V slovenski kulturni spomin se je Zlobec vtisnil že z intimistično pesniško zbirko Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 izdal skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom.

V slovenski kulturni spomin se je Zlobec vtisnil že z intimistično pesniško zbirko Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 izdal skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom.
© Uroš Abram

Radio Slovenija poroča, da je v 94. letu starosti je umrl pesnik, romanopisec, publicist, prevajalec, novinar, urednik, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter nekdanji politik Ciril Zlobec. Zapušča nam izjemen pesniški opus, z njegovim odhodom pa se je poslovil še zadnji iz legendarne pesniške četverice, ki je leta 1953 izdala prelomno zbirko Pesmi štirih.

Rodil se je leta 1925 na Ponikvah v kmečki družini kot najmlajši med sedmimi otroki. Gimnazijo je obiskoval v Gorici in Kopru, leta 1941 pa bil iz zaradi izdajanja rokopisne revije izključen. Med drugo svetovno vojno se je pridružil narodnoosvobodilnemu boju - leta 1942 je postal aktivist OF, ob razpadu Italije pa se je pridružil partizanom. Po koncu vojne je šolanje nadaljeval v Ljubljani, kjer je končal doktorski študij slavistike. Med letoma 1969 in 1972 je bil deloval kot urednik kulturne redakcije TV Ljubljana na Radiu Ljubljana, zatem pa bil štiri leta še urednik igranega in odgovorni urednik kulturno-umetniškega programa.

Podpisal je več prevodov klasičnih in modernih del italijanske književnosti, med drugim Danteja Alighierija, Leopardija, Carduccija in Quasimoda, prevajal pa je tudi iz srbohrvaščine. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, tako za lastno poezijo, prevedeno v italijanščino, kot tudi za prevode ter širjenje sosednje kulture in umetnosti v Sloveniji in slovenske v Italiji. Poleg številnih priznanj je leta 1982 veliko Prešernovo nagrado.

Svoj 90. življenjski jubilej je leta 2015 pospremil z izborom svojih ljubezenskih pesmi Ljubezen - čudež duše in telesa, ki so jih v knjižni izdaji Mladinske knjige pospremili akvareli Metke KraševecIzmed več kot 200 ljubezenskih pesmi je izbor opravil sam. "Zbirko sem zasnoval kot življenjsko zgodbo, skoraj kot roman o ljubezni, ki stopa tudi v metaforo življenja samega," je ob predstavitvi knjige pred tremi leti dejal Zlobec. In še: "Ljubezen je permanentno odprto čustvo. Jaz si sprostim dušo skozi metaforo."

Zlobec je bil dejaven tudi v politiki in bil med letoma 1990 in 1992 član prvega predsedstva Republike Slovenije. Do konca so ga kot slavnostnega govornika vabili na različne dogodke. Kot je nekoč dejal, je govoril prosto, iz samega sebe, brez vnaprej pripravljenega govora in brez izpostavljanja lastnih interesov. Prepričan je bil, da ga zaradi govorjenja s srcem poslušalci začutijo in mu verjamejo.

Pred tremi leti je dal zadnji intervju za Mladino, ki ga najdete tu!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.