Prva noč

Minuli teden objavljeni članek z naslovom Prva noč, v katerem se avtor posveti analizi možnih kandidatov za ministre v novi vladi, se dotakne tudi dela ministrstva za finance oz. ministrice Mateje Vraničar Erman. Čeprav smo se na ministrstvu pravzaprav že navadili, da smo priročen izgovor za morebitne neizpeljane rešitve in neupravičeno tarča nenehnih očitkov o brezčutnosti in nesolidarnosti, se nam kljub vsemu zdi pomembno opozoriti na nekaj stvari. Na ministrstvu se praktično dnevno soočamo z željami najrazličnejših ministrstev, ki niso »zastonj« in za katere je treba najti finančna sredstva. Za to področje 50 milijonov, za drugo 100 milijonov evrov … Če ministrstvo za finance ne bi delovalo preudarno in pazljivo, proračunskega presežka (kljub postopnemu dviganju odhodkov) in znižanja javnega dolga v deležu BDP, ki ga omenjate v članku, ne bi bilo. In če tega ne bi bilo in bi vsak dan ravnali tako, kot da je naš zadnji, bomo na naslednjo gospodarsko krizo slabo pripravljeni, negativen vpliv na položaj slehernega posameznika pa bo v tem primeru zagotovo večji. Da nam za položaj posameznika ni mar in da imamo raje Amcham kot sindikate, na kar nakazuje članek, zato ne drži. Zanimivo bi bilo preveriti podatek, kolikokrat so ministrica ali njeni sodelavci za skupno mizo sedeli s sindikati, npr. v okviru ESS, kolikokrat pa s predstavniki Amcham.

Glede področja zdravstva pa bi še enkrat poudarili, da preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni propadlo zaradi ministrstva za finance ali našega negativnega pogleda na solidarnost in da smo veliko časa posvetili pogovorom in iskanju ustreznih ter dolgoročno vzdržnih rešitev. Ne nazadnje smo dosegli za obe ministrstvi kompromisno rešitev glede preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, obenem pa se je za težave v zdravstvu tudi s sodelovanjem ministrstva za finance v tem mandatu našlo precej dodatnih sredstev, ne nazadnje lani za bolnišnice v finančnih težavah in pred kratkim – kljub pomislekom fiskalnega sveta – za porabo letošnjega pričakovanega presežka zdravstvene blagajne. Proračun je prevzel tudi financiranje nekaterih nezdravstvenih storitev, kar zdravstveni blagajni omogoča, da več denarja nameni zdravstvenim storitvam. Za sodelovanje in sklepanje pozitivnih kompromisov bomo na ministrstvu za finance odprti tudi v prihodnje.«

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.