Peter Petrovčič

31. 8. 2018  |  Mladina 35  |  Družba

Pravica do sovraštva

Je dopustno komu očitati, da je morilec nerojenih otrok?

Dr. Tadej Strehovec

Dr. Tadej Strehovec
© Borut Krajnc

Začelo se je sojenje tajniku slovenske škofovske konference dr. Tadeju Strehovcu. A ne zaradi njegove vloge v katoliški cerkvi, pač pa zaradi vloge ustanovitelja in zastopnika Zavoda za družino in kulturo življenja KUL.si, točneje portala 24kul.si – vodilnega slovenskega središča za boj proti pravici do splava, ki je v Sloveniji ustavno varovana pravica.

Na tem portalu bi, resnici na ljubo, vsak dan našli kaj, kar bi bilo mogoče uvrstiti pod sovražni govor, ne glede na to, ali gre za kaznivo dejanje ali zgolj za sovražne zapise. Članki so poleg tega pogosto opremljeni s fotomontažami s splavom »umorjenih otrok«.

Strehovcu tožilstvo očita kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (207. člen kazenskega zakonika) v članku, ki je bil objavljen maja 2016, »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!«. Ta zapis je bil opremljen s sliko nosečniškega trebuha, na katerega je prislonjena pištola. V nepodpisanem članku je poleg imen ljudi, ki se zavzemajo za pravico do splava, med drugim zapisano, da se zavzemajo za izumiranje slovenskega naroda in kulture. »Takšna kultura smrti je destruktivna in katastrofa tako za nerojene otroke, ki so ubiti na operacijskih mizah, matere in očete, ki trpijo zaradi postabortivnega sindroma, ter slovensko družbo«. Članek torej nakazuje, z besedami in fotografijo, da so omenjeni ljudje morilci.

Nekatere izmed oseb, ki so bile omenjene v članku, so zoper Strehovca potem vložile kazensko ovadbo. Zanje je zdaj, na začetku sojenja, portal 24kul.si objavil poziv vsem simpatizerjem, naj o njih izbrskajo vse mogoče informacije in jih posredujejo portalu.

Med temi osebami, ki so zdaj postale tarča nekakšne zasebne tajne policije, je tudi dr. Metka Mencin Čeplak z ljubljanske Fakultete za družbene vede: »Dejstvo, da je zadeva prišla do sodišča, je dober znak, da sta tožilstvo in tudi sodišče prepoznali, da gre za neki proces v družbi, ki je potencialno nevaren. Kaže tudi na morebiten začetek resnejše obravnave hujskaštva pred sodiščem.« Mencinova glede poziva k javnemu linču zoper njo in druge zagovornike pravice do splava meni, da ga je mogoče razumeti na dva načina: »Lahko gre preprosto za to, da se nas in vse druge, ki branijo sekularno državo in človekove pravice, ki iz tega izhajajo, ustrahuje. Po drugi strani pa gre lahko tudi za strnjevanje vrst ter krepitev finančne in materialne podlage za javne diskvalifikacije njihovih ideoloških nasprotnikov ter za sodna preganjanja. Če pogledamo odzive na družabnih omrežjih, pa kažejo, da jim je na portalu 24kul.si s hujskanjem že uspelo, in to dokazuje upravičenost odločitve tožilstva za kazenski pregon.«

Strehovec je za spletni portal SDS Nova24tv pojasnil, kaj naj bi bili pravi razlogi za pregon, sklicuje se na svobodo izražanja: »… omejevanje svobode izražanja, spodbujanje samocenzure in omejevanje verske svobode katoličanov.«

S tem je potrdil, kar že vemo. Zavod KUL.si s pripadajočo spletno stranjo vred je v resnici kanal za izražanje skrajnih stališč v cerkvi, česar pa si cerkev ne more privoščiti na uradni spletni strani. Tam mora nagovarjati čim širši krog vernikov, zato ne objavlja res radikalnih in sovražnih sporočil. To potem lahko počne prek spletne strani 24kul. si. Tistih, ki se zavzemajo za ustavno določene pravice, pač ne moreš preprosto ozmerjati z morilci.

No, je pa zato Strehovca podprl nadškof Stanislav Zore. Zapisal je, »da mu čestita za pokončno in pogumno držo«, in dodal, da je prepričan, »da bosta zmagali resnica in svoboda«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.