Staš Zgonik

 |  Mladina 35  |  Politika

Ruski troli in cepljenje

Ni pomembna tema, pomemben je razdor, ki ga povzroča

Z izvolitvijo Donalda Trumpa se je svetu razkrila nova metoda političnega vojskovanja – organizirano digitalno sejanje razdora. Na tisoče umetno ustvarjenih računov na družabnih omrežjih je objavljalo, delilo, všečkalo, retvitalo na milijone objav z »vnetljivo« vsebino. Lažni uporabniki so resnične ljudi podžigali k delovanju, k ukrepanju.

Tako kot lahko upravljavci brezpilotnih letal tarčo uničijo iz varnega naslanjača nekaj tisoč kilometrov stran, tako lahko poklicni hujskači na daljavo zanetijo spore.

Glede na poročila ameriških obveščevalnih služb je šlo pri tem nedvomno za organizirano rusko propagando. Osrednjo vlogo naj bi bila odigrala Agencija za internetne raziskave (IRA), ruska »farma trolov« s sedežem v Sankt Peterburgu. Posebni preiskovalec Robert Mueller, ki mu je ameriško pravosodno ministrstvo zaupalo preiskavo ruskega vmešavanja v volitve, je v obtožnici proti 13 ruskim državljanom februarja letos zapisal, da je imela IRA »strateški cilj sejanja razdora v ameriškem političnem sistemu, tudi na predsedniških volitvah«.

Kjerkoli se pojavi razdvajajoča tema, tam vzniknejo ruski troli in avtomatizirani uporabniki, tako imenovani boti.

Njihovo delovanje po Trumpovi izvolitvi ni prav nič zastalo, ravno nasprotno.

»Ne gre samo za vprašanje volitev. Gre za neprestano poseganje v ameriško politično razpravo,« je za blog FiveThirtyEight dejal Patrick Warren z Univerze v Clemsonu, ki je skupaj s sodelavcem zbral tri milijone sporočil na Twitterju, povezanih z agencijo IRA. Že januarja 2017 so ameriške obveščevalne službe v skupnem poročilu zapisale, da »bo Moskva lekcije, ki se jih je naučila med predsedniško kampanjo, v prihodnosti uporabila pri prizadevanjih za vpliv po svetu«.

Po poročanju CNN ima zvezni preiskovalni urad FBI tudi podatke o delovanju ruskih trolov v času lanskih rasističnih manifestacij v mestu Charlottesville. Zdaj se kaže, da so prav tako dejavni v razpravi o smiselnosti cepljenja otrok proti nalezljivim boleznim. Skupina raziskovalcev z več ameriških univerz je v reviji American Journal of Public Health nedavno objavila analizo tvitov o cepljenju med letoma 2014 in 2017. Ugotovili so, da uporabniki, povezani z ruskimi dejavnostmi, niso objavljali zgolj vsebin, ki zavračajo cepljenje, temveč so tudi v tem primeru načrtno sejali razdor. »Uporabniški računi, zakrinkani v resnične uporabnike, so skušali ustvariti lažno uravnoteženost mnenj. Z neposrednim postavljanjem po robu nasprotnikom cepljenja so skušali legitimirati razpravo o koristnosti tega.« Pomembno je, da se lahko o čem prepiramo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.