Marcel Štefančič jr.

7. 9. 2018  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Film

Pokvarjeni pliškoti

The Happytime Murders, 2018, Brian Henson

proti

Lutke fukajo.

Kreacionisti verjamejo, da so ljudje in dinozavri nekoč živeli skupaj in sočasno, tale film pa verjame, da lahko skupaj in sočasno živijo ljudje in lutke, saj veste, tako kot recimo v filmu Muppetki, v katerem je lutkam življenje – njihov holivudski studio, njihov vir preživetja – ogrožal pohlepni, zlovešči naftni magnat. Da bi rešili studio, obnovijo nekdanji šov, ki postane tak hit kot balada Man or Muppet?. Ta dilema – Man or Muppet?, Človek ali Lutka? – pa zdaj poganja sterilno, apatično, duhamorno komedijo Pokvarjeni pliškoti, v kateri nekdo serijsko in grizlijevsko pobija zvezdnike slovitega lutkovnega šova The Happytime Gang, kar združi losangeleškega noir detektiva, ki je lutka (z glasom Billa Barrette), in policistko, ki jo igra Melissa McCarthy.

Film, ki se ima za ponovno vstajanje filma Kdo je potunkal Zajca Rogerja, skuša sicer pokazati, da razume svet (muppetki so zatirana, diskriminirana manjšina, v medijih niso ustrezno reprezentirani, rasisti jih nimajo za ljudi, policija jih rasno profilira ipd.), toda posnet je bil iz enega samega »šokantnega« razloga: da bi lahko muppetki, ki jih režira Brian Henson, sin Jima Hensona, kreatorja Muppet šova, preklinjale, fukale, ejakulirale, snifale, prdele in se obnašale kot vsi tisti živi ljudje v infantilnih, kretenskih, prostaških, omejenih komedijah, ki gledalca mamijo s slastmi politične nekorektnosti in »alternativnih dejstev«. Kot bi rekla Jessica Rabbit: »Saj nisem pokvarjena – le narisana sem tako.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.