Vasja Jager

7. 9. 2018  |  Mladina 36  |  Politika

Država agresivno v biznis z elektriko

Pod pokroviteljstvom HSE nastaja močno državno podjetje za prodajo energije, ki naj bi lažje konkuriralo družbi Gen-I in tujcem

Državni Holding slovenske elektrarne (HSE) naj bi v kratkem od Agencije za varstvo konkurence (AVK) dobil odgovor glede namere o ustanovitvi nove družbe, s katero naj bi »v Sloveniji dobili prodajalca, ki bo lažje konkuriral na trgu, na katerem se maloprodajne družbe distributerjev srečujejo z močno konkurenco velikih tujih vertikalno integriranih družb«. Tako bo nastal nov prodajalec elektrike, ki bo že v izhodišču obvladoval približno tretjino trga. Poleg HSE se bodo s kapitalskimi vložki vanj povezali še Elektro Celje, Gorenjska – ta dva sta deloma že povezana – in Primorska; vse omenjene družbe so bodisi v neposredni bodisi posredni državni lasti.

Združevanje prodajnih delov omenjenih elektrodistributerjev je že pred dvema letoma zahteval Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja deleže države v posameznih podjetjih. Takrat so pojasnili, da gre za poskus ubranitve pred konkurenco Gen-I in Elektro Energije, ki skupaj dosegata več kot 40-odstotni tržni delež. Od takrat so se razmere pri prodaji elektrike na drobno še zaostrile, saj prisotnost v Sloveniji krepijo tudi Hrvati prek nacionalnega elektro podjetja HEP.

Z združevanjem prodaje naj bi HSE, največji proizvajalec elektrike v Sloveniji, dobil učinkovito prodajno platformo, distribucija pa bo še naprej potekala po omrežjih, ki jih imajo v lasti omenjena državna elektro podjetja. »Bistveno je, da ima HSE kot proizvajalec na razpolago zadostno količino elektrike, s katero lahko dosežemo sinergije, od katerih bomo imeli koristi družbe, vključene v združevanje, in tudi končni odjemalci,« so zatrdili v holdingu.

Optimizacija prodajne mreže pa ima tudi manj prijetne plati. Kot je pokazal primer z združevanjem delov Elektra Celje in Primorska, je ena od posledic odpuščanje odvečnih kadrov. S prodajo elektrike se pri omenjenih družbah ukvarja kakih 200 ljudi, koliko jih bo ostalo brez dela, pa še ni znano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.