IK, STA

 |  Politika

Levica postala tretja najbolj priljubljena stranka v državi

Med političnimi strankami še vedno prepričljivo vodi SDS (17,9 %), sledi ji LMŠ (7,2 %), na tretjem mestu pa je Levica s 6,9 %

Luka Mesec (v ozadju), koordinator Levice, in Marjan Šarec, predsednik LMŠ in bodoči premier

Luka Mesec (v ozadju), koordinator Levice, in Marjan Šarec, predsednik LMŠ in bodoči premier
© Borut Krajnc

Med strankami v Sloveniji po priljubljenosti vodi Janševa SDS s 17,9-odstotno podporo. Sledi Šarčeva LMŠ, za katero bi volilo 7,2 odstotka vprašanih v anketi, kar je skoraj pol manj kot v merjenju julija, kažejo rezultati ankete, ki jo je za Delo opravila Mediana. Na tretjem mestu je Levica s 6,9 odstotka podpore.

Za Levico se je uvrstila SD, ki bi jo obkrožilo 6,6 odstotka anektiranih, kar je skoraj štiri odstotne točke manj kot maja. Na peto mesto se je uvrstila NSi (4,7 odstotka podpore), nato sledijo SMC (4,4 odstotka), DeSUS (štiri odstotke) in SAB (3,2 odstotka). Enak delež glasov bi prejela tudi SNS. Za njo bi se uvrstila SLS (trije odstotki).

Najbolj pa se je povečala skupina volivcev, ki ne vedo, koga bi volili. Takšnih je bilo v tokratni anketi 18,5 odstotka. Za nobeno stranko ne bi glasovalo 14,6 odstotka anektiranih.

Najbolj se je povečala skupina volivcev, ki ne vedo, koga bi volili. Takšnih je bilo v tokratni anketi 18,5 odstotka. Za nobeno stranko ne bi glasovalo 14,6 odstotka anektiranih.

Vlado v odhajanju, ki že skoraj pol leta opravlja le tekoče posle, so anketiranci ocenili s srednjo oceno 2,16. Njeno delo kot zelo pozitivno ocenjuje 1,6 odstotka vprašanih, kot pozitivno 4,9 odstotka, kot srednje 32,1 odstotka, negativno 21,6 odstotka, zelo negativno pa 32 odstotkov.

Srednja ocena dela Državnega zbora (DZ) je 2,26. Njegovo delo je kot zelo pozitivno ocenilo 1,6 odstotka vprašanih, kot pozitivno 5,5 odstotka, srednje 33,1 odstotka, negativno 26,2 odstotka in zelo negativno 25,4 odstotka anektiranih.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Javnomnenjsko merjenje je opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 30. avgustom in 6. septembrom na vzorcu 715 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.