Uredništvo

 |  Kultura

Glasovi Dalmacije v Ljubljani

Priznane dalmatinske klape z gosti, med katerimi je tudi Goran Karan, bodo zasedle ljubljanske Stožice

Klapa Rišpet

Klapa Rišpet
© Facebook

V petek, 5. oktobra, bodo v Areni Stožice v Ljubljani nastopile priznane dalmatinske klape. Glasbeni dogodek, ki so ga organizatorji poimenovali Dalmatinski spektakel v Stožicah, bo gostil zasedbe iz širšega območja omenjene regije, nastopili bodo klapa Rišpet, klapa Šufit, klapa Maslina in klapa Cambi, gost bo Goran Karan, posebni gosti pa Četiri Tenora. 

Klapo Rišpet je osnoval splitski skladatelj Pero Kozomara leta 2011. Leta 2013 so zmagali na Splitskem festivalu s pesmijo Ćaća, istega leta pa je izšel njihov prvi album Kad je pošla ća z uspešnicami Sunce mi od tebe dolazi, Lumin, Ćaća, Prsti zapleteni in drugimi. Na portalu YouTube ima pesem Prsti zapleteni že več kot 7 milijonov ogledov, Mislin samo na te pa 4 milijone. Klapa Rišpet je v šestih letih delovanja posnela dve zgoščenki, 26 pesmi in kar 17 videospotov.

Naslednja, Klapa Maslina, se s svojo prepoznavnostjo uvršča v sam vrh dalmatinske glasbe. Prihaja iz Šibenika in obstaja že več kot 25 let. Pri začetkih ji je pomagal legendarni Arsen Dedić, ki je zanjo napisal številne uspešnice. S pesmimi kot so Maslina je neobrana, Ostala si ista, Šibenska balada in največjo Da te mogu pismom zvati, je postala resnični ambasador Šibenika in Dalmacije, kar dokazuje tudi z eno izmed najuspešnejših turnej vseh časov Ne damo te pismo naša, ko je z nekaj drugimi dalmatinskimi klapami razprodala velika prizorišča kot so zagrebška Cibona, splitski stadion Poljud, zagrebško Dvorano Vatroslav Lisinski, ljubljansko Halo Tivoli in druge.

Med omenjenimi nastopajočimi je tudi Klapa Šufit. Slednja je bila ustanovljena leta 1992 v Splitu. Takrat najmlajša klapa je pod vodstvom prof. Tomislava Veršića prerastla svoje okvirje in je postala ena najpomembnejših klap v Dalmaciji. Leta 1997 se je klapa osamosvojila, umetniški vodja pa je postal maestro Duško Tambača. Tako so leta 1999 posneli svojo prvo zgoščenko Dobro jutro more, istega leta pa so osvojili prve nagarde na več festivalih. Z leti se je klapa uvrstila v sam vrh dalmatinskih klap, preporod pa je doživela s prihodom umetniškega vodje, maestra Jasminka Šetke. Pod njegovim vodstvom so osvojili več najvidnejših nagrad na 40. Festivalu dalmatinskih klap v Omišu leta 2006. Naslednje leto so proslavili tudi 15 let delovanja s posebnimi koncerti in izdajo nove zgoščenke. 

Nenazadnje bo v Stožicah nastopila tudi Klapa Cambi, ki deluje že od leta 1986, prihaja iz Kaštel Kambelovca, katerega ime izvira iz priimka plemiške družine Cambi. Bolj znana postane leta 1991, ko je nastopila na omiškem festivalu dalmatinskih klap. V 32-ih letih delovanja je prejela številne nagrade in priznanja (če jih naštejemo samo nekaj): absolutna zmagovalka mednarodnega festivala v Veroni (1998), absolutna zmagovalka in prejemnica Grand Prixa na tretjem svetovnem prvenstvu zborov v St. Petersburgu (2009), so edina klapa, ki je petkratni zmagovalec festivala dalmatinskih klap v Omišu, večkratna zmagovalka na festivalu Večeri Dalmatinske pisme, prejemnica nagrade mesta Kaštel (1998), prejeli so več nagrad na festivalu Dalmatinske pesmi v Šibeniku, so pa tudi dobitniki 10 Porinov. Obdelali so tudi številne Gibonnijeve pop rock pesmi, najbolj pa so znani po pesmih, kot so Ne more mi bit, Kriva karta, Dugo nije pala kiša, Popucale rebatine in Od zipke do križa.

Vstopnice za koncertni spektakel lahko kupite na tej spletni povezavi. 

T2jJF8FYNhw

xddv48_rCs4

h3ruZwwpbgk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.