|  Mladina 38  |  Pisma bralcev

Javni protest proti povezavi med Luko Koper in zvezo Nato

Članice in člani Centra FemA – zavoda za transformativne študije in delovanje in FemA – Feministične akcije skupaj s podpornicami in podporniki po medijskih informacijah o povezavi med Luko Koper in zvezo Nato in temeljitem premisleku zahtevamo od poslavljajoče se slovenske vlade in vlade, ki je nastopila mandat, odgovornost in primerno ukrepanje v zvezi z izpostavljeno problematiko.

Vsaka pogodbena in druga povezava med Luko Koper in zvezo Nato bo ogrozila okolje in prebivalstvo na spodaj nanizanih področjih. - Prometna varnost: avtocestna povezava med Koprom in zaledjem Obale ter v druge slovenske regije, zlasti do Ljubljane je že v obstoječih okoliščinah močno ogrožena. Ne mine dan, da mediji ne bi poročali o nesreči ali zastoju na tem delu cestnih povezav. Tudi promet v obratni smeri je zaradi sedanjih poslov Luke Koper otežen in rizičen. Avtocestna signalizacija kar najpogosteje sporoča voznikom tovornjakov, da dovoz v Luko zaradi zasedenosti terminala ni možen. Prometne varnosti in obremenitev tovornega prometa ob sedanjem stanju cest nikakor ne gre slabšati. - Okoljska primernost: hrup iz Luke Koper je že v aktualni situaciji slišati v istrsko zaledje pod določenimi pogoji tudi do petnajst kilometrov daleč. Izpuhi tovornega prometa so znatni, veduta Kopra pa izjemno poslabšana zaradi količine izpostavljenega tovora. Dodatna obremenitev v aktualni situaciji bi stanje privedla do kulminacije.

- Politična zanesljivost upravne oblasti: vlada v odhajanju je skupaj z odgovornim ministrom v Karlom Erjavcem prekršila obljubo, da bosta v obdobju pred volitvami opravljala zgolj tekoče posle. Kot je značilno za sporne politične poteze, se je odločitev za obravnavano sodelovanje z zvezo Nato spočela nelegitimno in brez širšega konsenza in obzirnosti glede dobrobiti prebivalcev in prebivalk Slovenije in njenega ozemlja. Obenem je bila objava o odločitvi in njenih posledicah zavajajoča, povsem v skladu z nezaupanja vrednim načinom uveljavljanja političnih odločitev: problematičen odnos politike do Luke Koper kot predlagane pogodbene partnerice, neupoštevanje širših okoliščin, zavajanje, da naj bi šlo zgolj za komercialni interes zveze Nato, hitra vprega Luke Koper v vojaške aktivnosti Nata, da bo prebivalstvo postavljeno pred izvršeno dejstvo. Kot da to ni dovolj, se je navsezadnje pojavila še novica, da je zunanji minister v odhajanju govoril neresnico, saj je Nato potrdil, da želi v koprskem pristanišču svojo logistično točko. Nadaljnje izvajanje odločitve je bilo preloženo na novo oblast, ki ima že tako opraviti z veliko nerazumnih in škodljivih ovir, še preden utegne izboljšati obče mnenje o vladajoči politiki, kar je njena pravica in legitimna možnost. - Mirnodobno bivanje v Kopru in njegovi okolici: z realizacijo odločitve bo zveza Nato utrdila svojo prisotnost na severnem Jadranu, četudi že Natova letalska baza v Avianu slabša bivanjske razmere tudi na slovenski strani (hrup vojaških reaktivcev, delovanje protiraketnega ščita). Naivno je misliti, da tovrstna širitev in utrjevanje sodelovanja z Natom veča naše mirnodobne možnosti. Prav nasprotno, Slovenija bo (?) / bi tako postala ena pomembnejših tarč na teritoriju srednje Evrope in samo zelo naivno, nezgodovinsko mišljenje verjame, da se razmerja moči na svetovnem militantnem poligonu ne utegnejo zelo hitro spremeniti.

Namesto širitve militarističnega sodelovanja Slovenije v primeru nameravane povezave Nata z Luko Koper zahtevamo in pričakujemo sledeče vladne ukrepe in drže.

- Pomoč Luki Koper pri zagotavljanju dobrega gospodarjenja v skladu z družbeno in okoljsko odgovornostjo glede izboljšanja vplivov na okolje in pospešenega urejevanja navezujoče se prometne infrastrukture na transparenten, etičen in za prebivalstvo dobrohoten način. - Zavezanost političark in politikov v sferi državne uprave k preseganju kratkovidnih in netransparentnih politik z uveljavljanjem humanih in trajnostnih rešitev. V prid uveljavljanja etične politike zahtevamo, da spričo opisanega nelegitimnega političnega delovanja odgovorni nosijo posledice, zlasti predhodni zunanji minister Karl Erjavec. Za začetek je nujno ustaviti vsako dogovarjanje z zvezo Nato, ki se nanaša na Luko Koper.

- Oblikovanje medresorne skupine za izdelavo in udejanjanje programa zaščite Južne Primorske pred nepremišljenimi odločitvami in posegi in v okviru tega izdelava in izvedba projekta cone miru, sožitja in varovanja okolja.

— izr. prof. dr. Renata Šribar, prof. Barbara Korun, izr. prof. dr. Mojca Urek, prof. Samo Krušič, doc. dr. Olga Poljšak Škraban, mag. Polona Mesec, red. prof. dr. Vesna Leskošek, red. prof. Tanja Rener, doc. dr. Nina Vodopivec, dr. Luna J. Šribar, prof. dr. Rajko Muršič, dr. Miklavž Komelj, prof. Radovan Jenko, dr. Simona Zavratnik, Branko Gradišnik, , prof. dr. Friderik Klampfer, prof. dr. Rajko Muršič, zasl. prof. dr. Maca Jogan, Irena Woelle, Brane Mozetič, Maja Novak, red. prof. dr. Vesna Mikolič, doc. mag. Zora Stančič, prof. dr. Sonja Žorga, dr. Alenka Spacal, Suzana Tratnik, Brane Solce, mag. Milada Mirkovič, izr. prof. dr. Tonči A. Kuzmanić. dr. Darij Zadnikar, izr. prof. dr. Boris Vezjak in drugi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.