Vasja Jager

28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Politika

Partizani odlagajo puške

Zveza združenj borcev za vrednote NOB je do preklica prepovedala nošenje orožja na svojih slovesnostih 

Oborožena folklorno spominska partizanska četa v Dražgošah

Oborožena folklorno spominska partizanska četa v Dražgošah
© Uroš Abram

Medtem ko po Mariboru lokalni podporniki »Štajerske varde« in njenih oborožencev trosijo letake, s katerimi pozivajo k obrambi Andreja Šiška, gredo v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) v nasprotno smer. Desetega septembra, manj kot teden po razkritju posnetkov »vardine« telovadbe po štajerskih hostah, je predsedstvo ZZB NOB sprejelo sklep, s katerim je svoja posamezna združenja, društva, pokrajinske svete in spominske čete obvestilo, da je na prireditvah, ki jih pripravlja zveza ali njeni člani, prepovedano vsakršno – tudi muzejsko – orožje, spominske čete pa se morajo slovesnosti udeleževati brez značilnih starinskih pušk in mitraljezov.

»Gre za začasen ukrep, na katerega afera s Šiškom pravzaprav ni dosti vplivala,« pojasnjuje podpredsednik zveze Marijan Križman. »Že nekaj časa pripravljamo spremembo statuta in odločili smo se, da uredimo tudi področje delovanja spominskih čet, ki na prireditvah pod našim okriljem nastopajo z blokiranim muzejskim orožjem in replikami.« Dopolnjena statut ZZB NOB in pravilnik o spominskih četah bosta v celoti usklajena z zakonom o orožju in bosta podrobno določala pravila za ravnanje z njim, hrambo in tudi vedenje tistih, ki ga bodo nosili. »Smo urejeno društvo, ki pazi na svojo celostno podobo. Orožje je orožje in med ljudmi zbuja strah in nelagodje, zato je treba z njim ustrezno ravnati,« pravi podpredsednik zveze.

Z muzejskimi mavzericami, manlihericami in šmajserji opremljeni partizani so stalnica na vseh večjih proslavah ob pomembnih mejnikih iz časa narodnoosvobodilnega boja. Vsako leto jih je mogoče videti na proslavah v Dražgošah in Javorovici, leta 2013 pa so se udeležili tudi prireditve na Taborski steni nad Belco. Takrat je njihova navzočnost tako zmotila poslanca stranke SDS Jožeta Tanka, da je na tedanjega notranjega ministra Gregorja Viranta naslovil poslansko vprašanje glede dovoljenj za prisotnost orožja na partizanskih prireditvah; Tanko je Viranta opomnil, da je slovenski zakon »izredno strog v evropskem merilu in ureja pridobitev potrebnih dovoljenj za različne vrste orožja. Veljavni zakon o orožju namreč v 3. členu med prepovedano orožje uvršča tudi vojaško orožje. Obenem se v zvezi s tem zastavlja vprašanje odgovornosti organizatorja take prireditve, ali je bila prijavljena prisotnost vojaškega orožja na prireditvi.«

Sklep predsedstva ZZB NOB pomeni konec takšnih skrbi za SDS in njene podpornike. »Tisti, ki so nam podtikali izmišljene očitke, želijo zgolj preusmeriti pozornost od svojega početja,« je oster Križman.

Med spornimi oboroženci poleg Šiškovih »vardistov« tako ostajajo le praporščaki iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in člani njegovega strelskega društva, med katerimi so tudi vidni predstavniki SDS s predsednikom Janezom Janšo na čelu. Seveda pa ne smemo pozabiti domobranskih uniformirancev iz Šentjošta in Rovt, ki se drugače od partizanov še niso uradno odpovedali svojim pokalicam, saj so jih tudi oni nosili na eni izmed slovesnosti. Toda ti ljudje in njihovo orožje stranke SDS ne motijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.