Lara Paukovič

28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Kultura

Oglobljeni »spodobni ljudje«

Zaradi motenja predstave 126 tisoč kron globe

Igralec Matej Recer, za njim pa skupina, ki je prekinila gledališko predstavo

Igralec Matej Recer, za njim pa skupina, ki je prekinila gledališko predstavo
© Robert Vystričil, Arhiv SMG

Predstava Naše nasilje in vaše nasilje, v kateri se režiser Oliver Frljić z igralci Slovenskega mladinskega gledališča loteva begunske krize in evropske odgovornosti zanjo, je po bojevitih protestih na Poljskem in drugod po Evropi junija sprožila še burne odzive konec maja na Češkem. Skupini skrajnih desničarjev, ki so si nadeli ime Slušní lidé (Spodobni ljudje), je z žvižganjem in vdorom na oder uspelo prekiniti predstavo za skoraj uro, ne da bi posredovala policija ali organizatorji festivala.

A zdaj je ta zgodba vendarle dobila epilog, ugoden za ustvarjalce predstave: Mestni svet občine Brno center je 25 Spodobnim ljudem, kolikor članov je štela skupina motilcev predstave, izdal odločbo o globi – zaradi motenja predstave bodo morali plačati 126 tisoč čeških kron, kar je približno 5000 evrov ali 200 evrov na osebo.

»Slušní lidé so ekstremna desničarska skupina, ki je zadnjih nekaj let, odkar obstaja, ves čas na tem, da jo prepovedo,« je povedal umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac. »Kampanje proti naši predstavi niso začeli neposredno oni, temveč cerkev. Čeprav Češka niti približno ni tako katoliška država kot Poljska, ki jo je iz tira vrgla že Frljićeva predstava Kletev, so se na Naše nasilje odzvali zato, ker se ukvarja z islamofobijo. Gre za temo, ki je na Češkem ’big deal’, ker je družba, četudi je sekularna, ksenofobična, zaprta in rasistična. Tega ne bodo povedali na glas, a glede na vse, kar se je zgodilo, menim, da je položaj v družbi takšen. Cerkev je torej začela s predlogi prepovedi predstave, pridružil se ji je župan Brna, to pa je bilo ugodno okolje za delovanje različnih desničarskih skupin proti nam«.

Slušní lidé naj bi se bili, ko so predstavo prekinili, sklicevali na to, da imajo demokratično pravico, da izrazijo svoje mnenje. »Ampak če je članov te skupine 40, preostalo občinstvo, ki je obsojalo njihovo dejanje, pa sestavlja 150 ljudi, kje je tu demokracija?« se sprašuje Injac. K sreči globa, tudi po njegovem mnenju, vseeno – vsaj deloma – pomeni zmago demokratične države in kaže na to, da na Češkem še ni vse brezupno. »Po incidentu je z nami navezalo stik veliko čeških organizacij, ki so nam ponudile tudi pravno pomoč, če bi sledili kakšni procesi na sodišču. Tožila nas je namreč – Slovensko mladinsko gledališče, Frljića in festival, ki nas je gostil – cerkev sama, a za zdaj še čakamo, kaj bo s tem,« zaključi sogovornik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.