Peter Petrovčič

28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Družba

Sovražni govor kot verska svoboda

Sojenje duhovniku Tadeju Strehovcu

Pred tedni se je začelo sojenje glavnemu tajniku slovenske škofovske konference Tadeju Strehovcu, ker je na svoji spletni strani kul.si objavil članek, v katerem anonimni pisec napada zagovornike pravice do splava, jih zmerja z morilci in jim očita pripadnost kulturi smrti. Zdaj so Strehovcu podporo izrekli v Akademskem društvu pravnik – združenju mladih katoliških pravnikov.

Ovadbo zoper Strehovca so že pred časom vložili prav nekateri izmed posameznikov, ki jih je v članku poimensko omenil Strehovčev spletni portal. Strehovec pa se je na začetek sojenja odzval s pozivom vsem simpatizerjem, naj o njih izbrskajo vse mogoče podatke: »Prosimo, da nam posredujete vse informacije o omenjenih osebah – fotografije s spleta, dokaze o financiranju njihove dejavnosti iz javnih sredstev, nestrpne izjave o katoličanih in zagovornikih družine v času družinskih referendumov 2013 itd.«

Kljub temu in čeprav Strehovec ljudi z imenom in priimkom obtožuje, da »nasprotujejo pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov« in da »so odgovorni za končanje življenja 350 tisoč nerojenih otrok«, so se v Akademskem društvu pravnik duhovnika odločili podpreti. V izjavi opozarjajo, da gre za »nesprejemljiv ideološki pravosodni pregon duhovnika«, ki ima »status verskega uslužbenca v skladu z zakonom o verski svobodi«. Tožilstvu v Strehovčevem primeru očitajo nenavadno »poostreno kazensko represijo, iz katere izhaja, da je javno zavzemanje za katoliški nauk in moralo kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti«.

Gre za preusmerjanje pozornosti, za kakršno se je v obrambi pred sodiščem odločil tudi Strehovec – za preusmerjanje pozornosti s sovražnega govora na vprašanje verske svobode. Če torej duhovnik zagovornike ustavne pravice do splava zmerja z morilci in gojitelji kulture smrti, je to človekova pravica, ki jo varuje pravica do svobode veroizpovedi? Če pa to stori kdo drug, pa je zavržno ravnanje oziroma kaznivo dejanje sovražnega govora?

To je enako, kot če bi trdili, da je klanje živali brez poprejšnjega omamljanja kršitev veljavne zakonodaje, a da je hkrati obredno klanje živali brez omamljanja, ki naj bi ga zapovedoval Koran, človekova pravica, ki jo varuje svoboda veroizpovedi. Ni – oboje je mučenje živali. Kot je sovražni govor pač sovražni govor, ne glede na to, ali ga izreče slehernik ali pa duhovnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.