Ljubezen ni dovolj

V 39. številki letošnje Mladine je Borut Mekina na strani 20 citiral Rada Genoria oziroma njegove, po mnenju avtorja članka, »anekdotične spomine«. Takole pravi: »Najbolj tragikomičen je bil čas finančne krize, ko so se evropski finančni ministri srečevali skorajda vsakodnevno na zgodovinskih sestankih, od katerih je bila vse bolj odvisna tudi usoda Slovenije. »No na teh sestankih pa žal slovenskega finančnega ministra nihče ni spoznal. Namesto njega sem na sestankih prisostvoval jaz. Navadno sem sedel zraven francoske finančne ministrice, ki je ves čas mislila – kot mi je zaupala kasneje – da sem slovenski finančni minister jaz,« se spominja.«

Kot odziv na ta zapis naj navedem, da sem se ves svoj mandat od novembra 2008 do februarja 2012 sestankov finančnih ministrov članic EU (ECOFIN) in sestankov finančnih ministrov držav evroskupine redno udeleževal. Če se prav spominjam, me je enkrat, zaradi mojih neodložljivih obveznosti drugod, nadomeščala državna sekretarka mag. Mateja Vraničar. Pred vsakim sestankom evroskupine in nato ECOFIN-a so nam odgovorni na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji pripravili ustrezno strokovno informacijo in nam jo tudi v živo, na kolegiju, obrazložili. V svojem mandatu sem sodeloval z dvema Stalnima predstavnikoma, veleposlanikoma, Republike Slovenije pri Evropski uniji: mag. Igorjem Senčarjem (od novembra 2008 do septembra 2010) in dr. Radom Genoriem (od septembra 2010 do februarja 2012). Veleposlanika sta me spremljala na sestankih finančnih ministrov EU (ECOFIN), ne pa na sestankih finančnih ministrov evroskupine. Kadar sem bil iz takšnega ali drugega razloga odsoten od mize, za katero se je odvijalo zasedanje, me je pri njej nadomestil naš veleposlanik. Dr. Rado Genorio me je na primer nadomestil za kakšno uro, ko je bil sestanek ECOFIN-a v Luksemburgu in sem imel s sodelavkama zamudo zaradi težave s prestopanjem na letalo pri letu iz Frankfurta v Luksemburg.

Na sestankih finančnih ministrov ECOFIN-a sem bil aktiven, ko sem predstavljal interese Slovenije, na sestankih finančnih ministrov evroskupine pa tudi pri večini vprašanj, ki smo jih obravnavali. V obdobju mojega mandata je imela Slovenija velik ugled. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.