Peter Petrovčič

12. 10. 2018  |  Mladina 41  |  Politika

Begunci niso privilegirani …

… pa bi morali biti

Protesti, kakršen je bil recimo tisti v Metliki, so v veliki meri posledica širjenja strahu in neresnic o ljudeh, ki prihajajo

Protesti, kakršen je bil recimo tisti v Metliki, so v veliki meri posledica širjenja strahu in neresnic o ljudeh, ki prihajajo
© Tomislav Urh

Pred dnevi je javnost razburil članek v Slovenskih novicah Bančni izpisek migranta v Sloveniji: toliko je prejel na račun, v katerem so objavili bančni izpisek, ki naj bi dokazoval, da je neki migrant od države za en mesec prejel 1248,56 evra, torej več od povprečne neto plače. Ta izpisek so na Twitterju in drugih družabnih omrežjih poobjavili nekateri politiki.

Naslov v Slovenskih novicah je zavajajoč ne glede na to, da so v podnaslovu zapisali, da gre za tujca s priznano mednarodno zaščito. Ljudje s priznanim statusom begunca so z nekaterimi izjemami namreč upravičeni do enake obravnave, enakih pravic in dolžnosti kot državljani. Objava zneska, tudi s pripisom, da ga je dobil begunec, je zavajanje samo po sebi.

Pri objavi je bilo še več manipulacij. Najprej se zdi sporen znesek 876 evrov, ki so ga na begunčev račun nakazali z ministrstva za notranje zadeve iz naslova sofinanciranja najemnine za stanovanje. Gre za ukrep, ki ga Slovenija izvaja v skladu z mednarodnimi zavezami s področja mednarodne zaščite in je omejen na leto in pol. Posameznik je upravičen do največ 392,75 evra na mesec za najemnino, in še to pod pogojem, da nima zaposlitve, kar mora dokazati v prošnji za sofinanciranje plačila najemnine. Zakaj tako visok znesek? Kot so pojasnili na uradu za oskrbo in integracijo migrantov, sta možnosti za takšno, višje nakazilo le dve. Ali gre za znesek, ki vključuje plačilo najemnine za enega ali več družinskih članov ali pa je bil znesek nakazan za tri mesece skupaj.

Prosilci za azil, migranti, kot se jih je v javnosti prijelo slabšalno poimenovanje, v času postopka odločanja o prošnji za azil prejmejo sicer le 18 evrov žepnine na mesec. Nič več. Če je njihovi prošnji ugodeno in dobijo status, pa so pod enakimi pogoji kot vsi drugi upravičeni do socialne pomoči. In do omenjenega začasnega sofinanciranja najemnine za bivanje na zasebnem naslovu, potem ko so morali zapustiti azilni dom.

Enkratno denarno pomoč, ki je bila nekoč namenjena za čas neposredno po pridobitvi statusa, ko center za socialno delo odloča o vlogi za socialno podporo in je oseba povsem brez sredstev, je že pred leti odpravila vlada Mira Cerarja v ihti sprejemanja t. i. odvračilnih ukrepov v azilni zakonodaji, namenjenih morebitnim prosilcem za azil, da prošnje ne bi vložili v Sloveniji.

Begunci v Sloveniji nimajo nikakršnih privilegijev, niso deležni ničesar, česar niso državljani. Pa bi morali biti. Morda bi vsem, ki se zgražajo nad begunci, pomagalo, če bi na vse skupaj pogledali skozi njihove oči. Predstavljajte si, da se iz takih ali drugačnih razlogov, ki vam onemogočajo življenje v rodnem okolju, odločite za beg. Kaj bi pričakovali od svoje nove domovine, ki vam je podelila status begunca, ker ste do njega upravičeni? Verjetno pomoč pri začetku novega življenja v novem okolju. Seveda. Slovenijo k temu zavezujejo mednarodni akti in lastna zakonodaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.