Javno pismo

SRP nasprotuje fašizaciji države

Člani društva SRP smo zgroženi nad objavo javnega razpisa revije Demokracija in založbe Nova obzorja, d. o. o. za »izvirno slovensko pravljico, ki bo primerna za otroke do 10. leta starosti«, kar pomeni dodatno znamenje fašizacije slovenske države: skozi ta razpis se je Janševa stranka spravila na najmlajše, da bi jih pod krinko nekakšnega sprevrženega domoljubja z namenom vzgajati ksenofobno, rasistično in sovražno mladino do drugačnih posameznikov.

Navodila razpisa za pravljico pomenijo navaden pamflet v Evropi prisotnih neonacističnih gibanj. V razpisu pričakujejo »nove dogodivščine« v skladu »z domoljubnimi in družinskimi vrednotami«, ob tem pa je grozljiva navedba zgleda: Kekec gre na Kolpo branit mejo ...

Mimo takih poskusov ne smemo iti z nasmeškom na obrazu češ »ne mislijo resno«, malo se hecajo. Tovrstna »šala« je resna in zaskrbljujoč ideološki poskus ter brutalno vsiljevanje vzorcev rasističnega in ksenofobnega mišljenja najmlajšim, nič hudega slutečim otrokom.

Zato je treba take poskuse brezpogojno in glasno obsoditi.

Pričakujemo, da bo to nemudoma storila nova vlada Marjana Šarca, ki je s svojim državnim sekretarjem že poslala izjemno nevarno drugačno sporočilo. Pričakujemo, da se bodo ob politiki odzvali civilna družba, strokovna združenja, delavci v vzgoji in izobraževanju in strokovnjaki za otroško literaturo. S svojim odnosom do takih in podobnih vprašanj se je treba nemudoma distancirati in pokazati, da fašizma v svoji državi ne bomo trpeli in da se je proti njemu treba odkrito boriti!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.