Sramota nezelenosti

V Silicijevi dolini in še kje na našem planetu je bogastvo posameznikov poletelo v nebo, čeprav na svetu ni bilo še nikoli toliko revežev, med katerimi umira samo zaradi lakote na tisoče otrok vsak dan. Med redkimi državami z vesoljskimi programi je tudi Indija, kjer kar pol milijarde ljudi nima niti stranišča, da o drugem niti ne govorimo. Klimatske spremembe in številne vojne grozijo, da bo beguncev z ogroženih območij vedno več, tudi na stotine milijonov, zato se bogatini že tresejo pred pobesnelo revščino. Ne jamrajo, pač pa zase že iščejo rešitve. Tudi v vesolju in globoko pod zemljo.

Ob vsej revščini na tem svetu vesoljska tehnika tako napreduje, da že ponujajo turistične polete v vesolje. Najbogatejši naj bi se rešili pred vsemi grožnjami zaradi klimatskih sprememb na našem planetu kar z begom na medzvezdna potovanja in z namenom, da si poiščejo novi dom nekje tam daleč v našem osončju ali še dlje, kjer bodo varni in v miru uživali v izbrani družbi in brez nadležnih in nasilnih milijard revežev. Če se omejimo samo na našo galaksijo, obstaja nepredstavljivo število planetov, ki so po velikosti podobni naši Zemlji, nikakor pa tam niso pogoji za življenje ljudi. Fiziki in astronomi so prepričani, da tako daleč ni mogoče že zaradi fizikalnih zakonov, kakor tudi ne zaradi bioloških zakonov in dolžine človeškega življenja. Nenavadno je, da tako visoko šolani in bogati ljudje sanjajo take norosti budni in ob belem dnevu. Verjetno zato, ker jim je sedaj vse dovoljeno.

Drugi bogatini si menda že gradijo razkošne jazbine globoko pod zemljo, kamor naj bi se umaknili z nakopičenim bogastvom in s hrano za vsaj nekaj tisočletnih ozimnic zase in še za svoje naslednje rodove. Tudi to so sanje za telebane, ne pa za tako domiselne in dobičkonosne ljudi, saj bi morali vedeti za staro resnico, da po vsaki in še tako dolgi zimi morajo jazbeci sami iz brlogov, če jih že med spanjem ne presenetijo lovci s številnimi psi jazbečarji in terierji. Že sedaj imajo lovci na glave ubogljive robote, da lahko osovražene bogatine zlahka in od povsod izvlečejo na plano.

Eni in drugi bogatini ter politiki se bodo še kesali, če ne bodo takoj uveljavili trajnostni odnos do narave z geslom Najprej narava! Vsaj do neke razumne mere bi zato morali deliti stotine svojih milijard z revnimi milijardami ljudi. Pri tej presoji ne pozabimo, da je kesanje vrlina bedakov. Še posebno to velja za en odstotek najbogatejših in najbolj pohlepnih. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.