Strah pred ščegetavčkom

Zanimiva predstavitev zanimivega stripa Liv Strömquist, v kateri avtor ugotavlja, da »smo še vedno zaostali in zaplankani, prostovoljne žrtve kardinalnih neumnosti, ki so jih v zgodovini skupaj pacali skoraj izključno moški...« in eno prispeva tudi sam: »... besede menstruacija, menopavza in tudi women imajo v korenu besedo men, moške«! V izogib gibanju za feminizacijo zgoraj navedenih pojmov, pojasnilo, ki ga najdemo v Slovenskem etimološkem slovarju (dostop 31. 10. 2018 na https://fran.si/193/ marko-snoj-slovenski-etimoloski-slovar): Menstruacija: Prevzeto iz sodobnih evr. jezikov, nem. Menstruation, frc. menstruation. Beseda je izpeljana iz lat. mēnstrua ‛mesečno perilo’, kar je v kolektivni obliki posamostaljeni pridevnik mēnstruus ‛mesečen’, izpeljan iz lat. mēnsis ‛mesec’ (He, 315).

Menopavza: Tujka, prevzeta iz sodobnih evr. jezikov, nem. Menopause, frc. ménopause. Beseda je zložena iz gr. mēn ‛mesec’ v sekundarnem pomenu ‛menstruacija, mesečno perilo’ in izpeljanke iz gr. paúō ‛zadržim, ustavim, končam’ (He, 315).

Da se nam ne zgodi še en »gen za homoseksualnost, dodan homogeniziranemu mleku« (glej kolumno Mihe Mazzinija Kako spremeniti slovensko šolstvo (dostop 31.10.2018 na https:// siol.net/siol-plus/kolumne/miha-mazzini-kako-spremeniti-solstvo-480985 )). 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.