Saša Eržen

9. 11. 2018  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Hudo

Vegi barvice

Voščenke iz zelenjave

© Arhiv Mladine

Japonska pokrajina Aomori se pozimi za dolge mesece odene v sneg, in ko je oblikovalka Naoko Kimura nekega zimskega dne zasanjano strmela v zasneženo pokrajino, je pomislila, kako čudovito bi bilo, če bi vse to lahko narisala z zelenjavo. Zdelo se ji je nekako logično, da barve narave rišeš z naravnimi barvami, hkrati pa je želela s pomočjo barvic glas o zelenjavi iz pokrajine Aomori razširiti po vsej Japonski. Izdelave se je najprej lotila kar sama, a prvo linijo uporabnih voščenih barvic ji je uspelo ustvariti šele, ko sta ji na pomoč priskočila izkušen proizvajalec šolskih potrebščin in zveza agrikulturnih predelovalcev, ki je prispevala fini prah iz za predelovalno industrijo neuporabnih delov zelenjave. V štirih letih so ustvarili že kar nekaj serij sezonsko obarvanih voščenk, katerih sestavina je poleg zelenjave ali sadja v prahu tudi vosek iz riževega olja. Za standardni paket, v katerem je deset voščenk, barve prispevajo zelje, por, korenje, črni ribez, jabolka, jam, koruza, vijolični krompir, repinec in zogleneli bambus. Voščenke so povsem naravne in zato varne tudi za malčke, ki jih radi vtikajo v usta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.