Bernard Nežmah

9. 11. 2018  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Knjiga

Patrick McKeown: Dober dih

Mladinska knjiga, Ljubljana, 2018, prevod: Tadeja Hudovernik, 24,99 €

+ + + +

Če preveč jemo, sedimo ali gledamo v računalnik, je splošno sprejeto, da to škoduje zdravju. Kaj pa, če preveč dihamo?

Ja, kronično čezmerno dihanje, ki v telo vnese dva- do trikrat več zraka kot umirjeno dihanje, je uničujoče. Tako avtor, ki poldrugo desetletje živi od tega, da ljudi uči pravilno dihati. Zastavek je več kot neugoden, saj ne da ne znamo več jesti, teči, zdaj se je izkazalo, da je moderni človek pozabil, kako naravno hlastati za zrakom. McKeown mu prinaša dokaze bolnikov z astmo, športnikov, predvsem pa mu to nazorno pokaže. Bolj ko izdihuješ, več ogljikovega dioksida izgubiš, zaradi tega se potem krčijo žile in hemoglobin ne more sprostiti dovolj kisika v telesne celice. Ideal torej: manj in lahkotneje dihati, kar sicer pozna tudi joga. To stanje prinese neverjetne učinke: občutno hujšanje brez diete, boljše spanje, večja sposobnost koncentracije in vzdržljivost pri športu. Priročnik z vajami se izkaže za izhodišče elegantne spremembe bivanja v smeri počasnega dihanja skozi nos. Pot sprememb kajpak ni enostavna, avtor jo pač zakoliči, ponudi smernice ter spodbudi še z zgledi iz zgodovine; prav mu prideta legendarni tekač Emil Zatopek, ki je treniral zadrževanje sape, in celo Mohamed Ali, ki naj bi bil ob pomoči meditacije in umirjenega diha nokavtiral veliko močnejšega Georgea Foremana.

Veliki preobrat je torej povrniti se dosledno k dihanju skozi nos, kot to počno vsi sesalci.

Apokaliptična knjiga! Aktualni homo sapiens je namreč edini zemeljski sesalec, ki se smiselnega dihanja ni več sposoben privaditi sam, ampak potrebuje učbenike in tečaje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.