Borut Mekina

9. 11. 2018  |  Mladina 45  |  Politika

Spopad za banko

Kdo bo novi guverner BS?

Bo Jože Damijan, nekdanji Janšev minister, ki je postal njegov oster kritik, tako njega kot njegove ekonomske politike, postal nov guverner.

Bo Jože Damijan, nekdanji Janšev minister, ki je postal njegov oster kritik, tako njega kot njegove ekonomske politike, postal nov guverner.
© Borut Krajnc

Predsednik države Borut Pahor bo po posvetovanju s strankami predvidoma čez dva tedna predlagal kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije. Na njegov zadnji poziv so v kabinetu prejeli pet prijav. Poslali so jih aktualni vodja vladnega urada za makroekonomske analize Boštjan Vasle, nekdanji vodja Kapitalske družbe Tomaž Toplak, raziskovalka iz Evropske centralne banke Eva Lorenčič ter ekonomista Jože Damijan in Igor Masten. Guvernerja izvoli parlament z absolutno večino 46 glasov na tajnem glasovanju. Največjo politično podporo imata sedaj Damijan in Masten. K Damijanu, h kritiku nekdanjega guvernerja Boštjana Jazbeca, se nagibajo v Levici, v SD, v LMŠ in morebiti v DeSUS, k Mastenu, Jazbečevemu sodelavcu, pa v Stranki Alenke Bratušek (SAB) in NSi, v SMC pa so še neodločeni.

Odločitev o tem, kdo bo naslednjih šest let vodil Banko Slovenije, ni nedolžna. Mandat bivšega guvernerja Boštjana Jazbeca, ki je funkcijo februarja letos predčasno zapustil zaradi zaposlitve v evropskem Enotnem odboru za reševanje bank, je zaznamovala rekordna dokapitalizacija bank leta 2013. Zaradi očitkov, da je Banka Slovenije pri tem prirejala izračune, se je Jazbec kot osumljeni znašel v predkazenskem postopku. Ker je ob tem zaviral kriminalistično preiskavo in si prizadeval, da računsko sodišče ne bi moglo revidirati poslovanja banke, za povrh vsega pa je Slovenijo »tožil« še v Evropski centralni banki in komisiji, je s svojimi viceguvernerji tudi izgubil vso politično podporo v parlamentu.

Parlamentarci so v zadnjem obdobju dosledno zavračali vse kandidate za viceguvernerja, ki so sodelovali pri bančni sanaciji ali ki jih je na to mesto predlagal Jazbec. Igor Masten, ki ga je Jazbec za časa svojega mandata tudi petinsko zaposlil v Banki Slovenije – in poleg njega še njegovo ženo –, je v zadnjih letih dvakrat neuspešno kandidiral za mesto viceguvernerja.

Zakaj tokrat že tretjič kandidira, tokrat za guvernerja, in to s podporo Stranke Alenke Bratušek? »V stranki SAB podpiramo kandidata, ki bo imel dvoje: široko politično podporo, zaradi česar bi kot guverner Banke Slovenije imel mirnejši mandat in bi se zaradi tega lahko popolnoma posvetil delu, hkrati pa bo kandidat priznan strokovnjak s primernimi referencami s področja bančništva, kar je ključno za tako pomembno institucijo, kot je Banka Slovenije. Masten to izpolnjuje,« odgovarjajo iz SAB. Masten široke politične podpore nima. Ni namreč znano, da bi ga tokrat podprli tudi v največji parlamentarni stranki SDS. Je pa seveda znano, da je za dokapitalizacijo bank leta 2013 poleg Jazbeca odgovorna tudi Bratuškova. Novo vodstvo Banke Slovenije, prečiščeno viceguvernerjev iz časa sanacije, je ta mesec umaknilo eno od svojih zahtev za oceno ustavnosti, zaradi česar bo lahko računsko sodišče revidiralo vlogo Banke Slovenije v letu 2013. Morebitni obremenilni dokumenti bodo brez dvoma strmoglavili Jazbeca, če bo kaj prišlo na plan, pa to tudi ne bo koristilo Alenki Bratušek, ki je Jazbeca ves čas podpirala.

Je to razlog, zaradi katerega Bratuškova podpira Mastena, Jazbečevega sodelavca?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.