Borut Mekina

9. 11. 2018  |  Mladina 45  |  Politika

Konec sanj

Slovenski pokojninski skladi ne smejo kupovati NLB

Eno izmed vpisnih mest za nakup delnic NLB

Eno izmed vpisnih mest za nakup delnic NLB
© Borut Krajnc

Še pred nekaj meseci so nekateri slovenski ekonomisti in gospodarstveniki menili, da so našli rešitev za NLB, po kateri bo koza cela, volk pa sit.

»Če jo bomo prodajali prek javne ponudbe delnic, se tukaj odpira še ena pot,« je denimo dejal ekonomist Jože Damijan poleti v intervjuju za Mladino, »deleže v NLB bi lahko kupili domači državni ali paradržavni skladi.« Če je Slovenija, ki je domače banke reševala brez tuje pomoči, sedaj prisiljena NLB prodati, jo lahko kupijo domači skladi, kot so Kapitalska družba, Triglav skladi, Pozavarovalnica Sava, Modra zavarovalnica, so menili mnogi. Do poceni razprodaje sistemske banke tako ne bi prišlo.

Konec oktobra so se zato mnogi upravljalci slovenskih skladov udeležili predstavitve ob začetku prodaje NLB, ki jo je organizirala banka. Interes za nakup je očitno obstajal: »Predstavitve prodaje NLB smo se udeležili, same naložbene odločitve oz. interesa pa ne moremo komentirati,« so nam odgovorili iz Triglav skladov. Za nakup delnic NLB se je zanimala tudi Kapitalska družba: »Kapitalska družba preučuje različne naložbene priložnosti, tako za lastno premoženje kot za premoženje skladov v upravljanju,« so nam odgovorili. Podobno je pri Pozavarovalnici Sava: »Sava Re, d. d., … bo pa proučila tudi priložnost nakupa delnic NLB, tako kot proučuje vse druge naložbene priložnosti, skladno s svojo strategijo in naložbeno politiko.« Čeprav v prospektu o prodaji banke piše, da delnic NLB ne sme kupiti z državo Slovenijo povezana družba, so v omenjenih skladih verjeli, da to velja le za njihov lastni kapital, ne pa za sklade, ki jih upravljajo. Ti so namreč v lasti vlagateljev.

Tako je bilo, dokler ta teden ni prišel hladen tuš iz Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Od tam so na zaprosilo Kada sporočili, da slovenski pokojninski skladi, kot je recimo Kapitalska družba ali Modra zavarovalnica delnic, NLB ne smejo kupovati. In sicer ne zaradi omejitev EU, temveč zaradi slovenske zakonodaje, ki naj bi pokojninskim skladom prepovedovala nakupe naložb, povezanih z upravljalcem – torej z državo. »Upravljavec pokojninskega sklada, ki je povezan z Republiko Slovenijo, z Republiko Slovenijo za račun pokojninskih skladov ne sme sklepati poslov nakupa delnic NLB,« razumejo v ATVP 278. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Če ta interpretacija drži, slovenski pokojninski skladi te domnevno odlične priložnosti, kot jo reklamirajo tudi v SDH, ne bodo mogli izkoristiti. Delnice NLB bodo veliki domači investitorji lahko očitno kupovali le s pomočjo tujih posrednikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.