Lara Paukovič

9. 11. 2018  |  Mladina 45  |  Družba

Svet v malem

Vas mikajo piškotki usode, turške začimbe, domače baklave ali čokoladice z motivom ruskih babušk?

Svilna pot, azijski supermarket na Trubarjevi

Svilna pot, azijski supermarket na Trubarjevi
© Uroš Abram

Morda so živilske trgovinice z dušo že pred leti izrinili giganti Mercator, Spar, Hofer in Lidl, a na nekaterih koncih po prestolnicah še lahko opravite malenkost bolj oseben živilski šoping – z multikulturno noto.

Te majhne trgovine, polne produktov, značilnih za kulinariko določene države ali celine, so se pojavljale tako počasi, da jih niti nismo opazili, zdaj pa je v Ljubljani že kar nekaj marketov, kamor se lahko odpravite po tuje produkte, kot so baklava, tajski čili, kitajski jam, juha miso ali grški sir. Na prvem mestu je azijska hrana: v BTC-ju je Asia supermarket, za Bežigradom Thai Asia Shop, na Prušnikovi v Šentvidu domuje supermarket Kitajski vrt, na Trubarjevi in na BTC-tržnici pa Svilna pot/La turka z azijskimi dobrotami in začimbami. V to kategorijo delno spada tudi pred kratkim odprt Atlas market s turškimi dobrotami na Zaloški, redkejša »bisera« pa sta trgovina z grškimi dobrotami Oljka nekaj metrov naprej (ki je sicer trenutno zaprta, dostavljajo pa na dom) in ruska trgovinica Čeburaška v trgovsko-poslovnem centru Murgle, ki ima podružnici tudi v Celju in v Mariboru.

V tujini so takšne trgovinice nekaj precej običajnega, a v okolju, kjer so potrošniki navajeni predvsem na najboljšega soseda, se zdi njihovo odprtje kar malo tvegano. Pa vendar se zdi, da so multikulti trgovinice našle svojo nišo – skoraj povsod prodajalci zatrjujejo, da imajo stalne stranke. »Ljudje se kar vračajo,« ponosno pove prodajalka v ruski trgovinici v TPC Murgle, ki obstaja že osem let. In to kljub temu, da cene produktov niso nižje kot v klasičnih supermarketih. Ne ponujajo pa samo živil – kupiti je mogoče tudi igrače babuške, ruske slikanice in celo skodelice s fotografijo Putina, tako kot v Atlas marketu na Zaloški dobite na primer tudi servise za turški čaj.

Z nižjimi cenami kot v »navadnih« supermarketih se po drugi strani pohvalijo v Kitajskem vrtu v Šentvidu, kjer prodajalki povesta, da je tisto, zaradi česar se stranke vračajo v trgovinice z lokalno hrano, po njunem mnenju osebni pristop. »Stranke pridejo s številnimi vprašanji in od nas pričakujejo, da točno vemo, za kaj se uporablja neka začimba ali živilo. Mislijo tudi, da smo masterchefi, da poznamo vse kitajske recepte. V nekem Mercatorju si tega ne bi mogli privoščiti, tu pa lahko sprašujejo, kar jim je očitno všeč.«

Največ je v teh trgovinah sladkarij – lastnik trgovine Atlas, odprte približno tri mesece, pove, da so njihova prodajna uspešnica za zdaj penice marshmallows, oblite s čokolado, in eno celo prijazno ponudi v degustiranje. Kupovali naj bi jih še pogosteje kot lokum in baklave, čeprav po okusu niso bistveno drugačni od tistih, ki so na voljo recimo v Sparu. V skoraj vsaki trgovini pa se najde tudi nekaj izdelkov, ki sicer niso povezani z lokalno kulinariko, jih pa težko kupite kje drugje – v Asia supermarketu smo tako odkrili pločevinke fante v vseh okusih, od češnje do grozdja. Vsekakor zanimiva nakupovalna izkušnja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.