Marcel Štefančič jr.

7. 12. 2018  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Film

Smrtonosni stroji

Mortal Engines, 2018, Christian Rivers

Naj bo Sila z vami!

Smrtonosni stroji, ki jih je – po romanu Philipa Reevea – napisal in produciral Peter Jackson, režiral pa njegov protežiranec Christian Rivers, so Vojna zvezd na Zemlji. No, na tem, kar je ostalo od Zemlje, ki jo je “60-minutna vojna”, produkt apokaliptičnega kvantnega orožja (“Meduza”), pred tisoč leti povsem opustošila. Vprašanje, ali bo kapitalizem preživel konec sveta, dobi tu nedvoumni odgovor: absolutno – le zavrtel se bo nazaj, v svojo originalno viktorijansko fazo! Ljudje živijo na grotesknih orjaških premičnih mestih, med katerimi prednjači mogočni preddigitalni London, ki je zgrajen iz old-techa, organiziran po gildah in razredih (klima je represivna, demokracije ni, odnosi so nečloveški, revni so spodaj, med dimom in smetmi), energetsko pa se preživlja tako, da darwinistično “žre” manjša premična mesta in naselja.

Tu je diabolični Thaddeus Valentine (Hugo Weaving), novi Grand Moff Tarkin, tu je “Meduza”, nova Zvezda smrti, tu je Shrike (Stephen Lang), ki izgleda kot zombijski C-3PO, in tu so odporniki, Tom (Robert Sheehan), Katherine (Leila George), Bevis (Ronan Raftery) in Hester (Hera Hilmar), ki nadomeščajo Lukea Skywalkerja, princeso Leio in Hana Sola. Ker pa so tu še druga premična mesta, je “vojna zvezd” neizbežna. Čakamo le še na vzklik: “May the Force be with you!” Smrtonosni stroji, ki bi lahko – tako kot Vojna zvezd – rekli, da jih je navdihnila Kurosawova Skrita trdnjava, so steampunk, ki pokaže, kaj se zgodi, ko družba odpove in izgubi nadzor nad kapitalizmom. Da bomo v preprostejših časih srečnejši, je torej laž.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.