Lara Paukovič

7. 12. 2018  |  Mladina 49  |  Družba

So Delove iskrice res iskrice?

Navdihujoče misli o ženskem dekolteju in premočnem ličenju 

© Delo.si

Poznate iskrice? To so tisti kratki citati znanih ljudi, ki jih kot »misel dneva« vsak dan objavlja časopis Delo. Včasih so simpatične, včasih nam dajo misliti, občasno – no, v zadnjem obdobju kar pogosto – pa se v izboru najde tudi kakšna neposrečena iskrica, tako kot pred kratkim »Če ima ženska vznemirljiv dekolte, jo je bolje gledati v oči« italijanskega pisatelja Pitigrillija (zakaj je to ob vseh navdihujočih mislih, ki jih imamo na voljo, iskrica dneva?) ali Wildova »Če so ženske premočno naličene in premalo oblečene, je to zmeraj znamenje obupa«.

Na seksistično plat iskric so opozorili pri Inštitutu 8. marec, kjer so zbrali nekaj po svojem mnenju najbolj spornih iskric, jih objavili na inštitutovi Facebook strani, ob tem pa pripisali »Delo nam skoraj vsak dan polepša z jutranjo dozo šovinizma«.

Za komentar akcije Inštituta 8. marec smo se obrnili na spletno uredništvo Dela, kjer so se odzvali in odgovorili na naše vprašanje, zakaj so vsebina iskric pogosto ravno moško-ženski odnosi, če pa je nabor citatov, ki bi jih lahko objavili namesto tega in ne bi zbodli nikogar, tako širok. Delova direktorica marketinga Dolores Podbevšek Plemeniti nam je poslala sporočilo, ki ga objavljamo v celoti: »Izjemno smo presenečeni nad očitkom, da naj bi bile Iskrice pogosto ’seksistične’ plati oziroma narave, kot pišete, saj so izbrane ’Iskrice’ citirane misli velikih svetovnih umov iz različnih obdobij. Gre za misli književnikov, politikov, filozofov in mnogih drugih znanih osebnosti, ki jih v večini izbira naša odlična novinarka iz uredništva Dela. Med našimi bralci ter sledilci na družabnih omrežjih so ’Iskrice’ izjemno priljubljene in jih z veseljem delijo s svojimi prijatelji. Odnosi so tisto, kar nas kot ljudi definira, in ker so najbolj prvinski prav žensko-moški odnosi, ki so vedno zanimali ljudi, je tudi veliko misli prav na to temo. Pomislite na klasično literaturo, kjer prednjačijo prav ti prvinski odnosi.

Za objavo v Delu in na družabnih omrežjih ’Iskrice’ izbiramo iz različnih slovenskih in tudi tujih zbirk; mnogim našim bralcem prav ’iskrica’ popestri dan.« Pri Delu so še dodali, da jim je zelo žal, »da kdorkoli v ’Iskricah’ išče drugoten pomen in namen, saj gre za naključen izbor misli velikih umov«.

Ne dvomimo, da iskrica o ženskem dekolteju marsikomu popestri dan, a to ni več iskrica, misel velikega uma – ne glede na to, kdo jo je izrekel –, ampak slaba šala. V tem primeru velja poslanstvo iskric, kot je zapisano na spletni strani Dela: »Vsak dan za vas izberemo misel, ki vas navdihne«, zamenjati s čim drugim.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.