»Nisem klon«

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari se je odzval na bizarno teorijo zarote 

Muhammadu Buhari, nigerijski predsednik, nekdanji vojaški diktator in zdaj samooklicani »spreobrnjeni demokrat«, ni klon. Vsaj tako je zagotavljal preteklo nedeljo na COP24, konferenci o okoljskih spremembah, ki so jo na Poljskem gostili Združeni narodi. »Sem pravi jaz, to vam zagotavljam. Kmalu bom praznoval šestinsedemdeseti rojstni dan in sem pri polni moči,« je povedal sebi v bran, ko so mu na konferenci predstavili bizarno obtožbo, da je pravzaprav mrtev in ga nadomešča dvojnik. Čeprav njegovo zanikanje zveni prav kot nekaj, kar bi po pravilih znanstvene fantastike rekel klon, se zdi, da mu je treba verjeti.

Po družabnih omrežjih so zadnje mesece krožile zarotne govorice, da je Buhari umrl in so ga skrivaj zamenjali s sudanskim dvojnikom, imenovanim Jubril. Nenavadne obtožbe so se pojavile zaradi njegove dolgotrajne odsotnosti iz javnega življenja, ki je posledica nesrečnih okoliščin: Buhari je leta 2017 hudo zbolel – domnevno za rakom – in se tri mesece zdravil v Londonu. Med zdravljenjem naj bi bili bizarne govorice razširili njegovi politični nasprotniki – skupina IPOB, avtohtoni prebivalci nigerijskega juga, ki se borijo za neodvisnost.

Buhari pravi, da »ignorantske govorice niso nikakršno presenečenje. Ko sem bil lani na bolniškem dopustu, je marsikdo želel, da bi umrl.« Govorice o njegovi smrti so se razširile tudi med nigerijskimi uradniki, ki so se pri obravnavi različnih državnih zadev obračali kar na njegovega namestnika, podpredsednika države Yemija Osinbaja. Ker Buhari več mesecev ni bil na očeh javnosti, so teoretiki zarote izkoristili njegovo skrivnostno odsotnost in začeli širiti nenavadne lažne novice, da Nigeriji predseduje Jubril, sudanski vsiljivec, Buharijev klonirani dvojnik.

Predsednik je teorijo zarote v nedeljo odločno zanikal, pri čemer mu ni uspelo ohraniti resnega obraza. Ko je govoril, so se krohotali vsi prisotni z njim vred.

Muhammadu Buhari

Muhammadu Buhari
© U.S. Department of State / Flickr

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.