Goran Kompoš

14. 12. 2018  |  Mladina 50  |  Kultura  |  Plošča

Matter: Troglav

2018, rx:tx

+ + + + +

Troglav, tretja plošča kamniškega trojca Matter, servirana v treh tedenskih obrokih, je zadnja iz njegove trilogije plošč, objavljenih v zadnjih treh letih. Kaj to pomeni za prihodnost zasedbe, ki se je pred dobrimi tremi leti lotila prevetritve domače glasbene scene, iz skopega zapisa ob izidu ni mogoče razbrati. Najmanj verjetna se zdi možnost, da s tem napoveduje samoukinitev. Zasedba, ki redno polni koncertna prizorišča, je z lansko ploščo Mrk več kot upravičila pozornost, ki je je bil deležen prvenec Amphibios (2016), s katerim je mimogrede odprla vrata še nekaterim novim, na videz sorodnim, a nekoliko komercialnejšim domačim zasedbam. Hkrati očitno vre od ustvarjalnosti. Poleg treh plošč (in nekaj spletnih singlov) je trojec objavil več kot deset videospotov, kratek film Pimpin Piaf in lansko leto še pesniško zbirko Mrak.

Slutenj o morebitni predčasni upokojitvi tudi nova plošča ne zbuja. Nasprotno. Čeprav je ob novih skladbah takoj jasno, da gre za Matter, je razlika v dodelanosti izraza v primerjavi s predhodno ploščo še veliko večja kot razlika med prvima dvema. Pa je bila že tista velika. Oblika skladb resda ostaja enaka, je pa trojec široki prostor, ki si ga postavi z umirjenim tempom, tokrat napolnil z veliko kompleksnejšo zvočno podobo, deloma skrito v subtilnosti, prefinjenosti in podrobnostih. Glasba se slogovno najprej nasloni na aktualno, trendovsko in minimalistično trap produkcijo. Več prostora – predvsem v skladbah, ki sledijo Dachovim popevkarskim, šlagerskim vzgibom – po novem dobi tudi sodobna, elektronska R & B-senzibilnost. Največje presenečenje pa so žanrsko izmuzljive, melodično opojne, elegantne elektronske zvočne pokrajine, ki bi se bolj domače kot na plesiščih – čeprav bi njihov DNK verjetno lahko našli tam – počutile v kakšnem zakajenem, bohemskem jazzovskem klubu.

Zaključek trilogije je doslej najboljša plošča trojca Matter.

Zaključek trilogije je doslej najboljša plošča trojca Matter.
© Multipraktik

Zdi se, da bi tako okolje povsem ustrezalo tudi novim, še vedno rapersko nenavadnim rimam. V teh je spet polno raznoterih popkulturnih referenc, s katerimi Dacho in Tunja (svoje) zgodbe prikupno speljujeta na teren »magičnega realizma«. Več je introspektivnosti in dozorevajoče ljubezenske tematike, ne manjka niti novih matterizmov, ki pa so pogosto pretanjeno zakrinkani. Kaj Troglav pomeni za Matter? Za njegov status najbrž nič prelomnega. Ker je glasba razpoloženjsko postala še bolj muhava, je na komercialnih radijskih postajah verjetno ne bomo poslušali. Avtorji si zaradi tega gotovo ne bodo belili glav. Jasno je, da je našel občinstvo in ga zdaj razveselil s svojo doslej najboljšo ploščo. Odprto tako ostaja le vprašanje »zaključka trilogije« in kaj ta pomeni za njegovo prihodnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.