Kaplja čez rob

Ko spet stisneš tiste, ki so že predolgo brez alternative

Napovedan dvig davka na gorivo bi še posebej prizadel matere samohranilke in samske ženske.

Napovedan dvig davka na gorivo bi še posebej prizadel matere samohranilke in samske ženske.
© Profimedia

»Koliko postaj še? Tri?« »Ne, dve.« »Dve, si prepričan?» »A šteješ? A kdo šteje?« »Kaj pa potem? Nam bo uspelo priti do postaje Saint-Lazare?« se je slišalo na natrpanem metroju številka 12, eni redkih linij, kjer je metro ustavljal na vsaki postaji in ki ni bila zaprta v soboto dopoldne, 8. decembra, ko so se v Franciji odvijale četrte množične demonstracije. Zbegana skupinica potnikov niso bili turisti. Bili so prebivalci francoskega podeželja in primestnih regij, ki v življenju še niso obiskali Pariza, zdaj pa so se odločili za pot do francoske prestolnice. Ne zato, da bi si ogledali zgodovinske znamenitosti, ampak da bi se pridružili vsesplošnim protestom. Gibanje, ki se je začelo s peticijo za znižanje cen goriva in preraslo v geografsko najbolj razširjeno mobilizacijo francoskih delavcev in delavk v zgodovini Francije, v središče postavlja problem družbene nepravičnosti neoliberalnih politik »zategovanja pasu« in zmanjševanja stroškov dela. Te so s prihodom Emmanuela Macrona na predsedniški stol dobile nov zagon, Francijo pa pripeljale na rob političnega zloma.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.