Goran Kompoš  |  foto: Miha Fras

21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Dogodki

Več kot hit

Trojec Matter je s koncertom uspešno pospremil izid svoje nove plošče Troglav

Trojec Matter je vnovič zlahka napolnil veliko dvorano Kina Šiška in potrdil, da ostaja ena najbolj priljubljenih domačih zasedb.

Trojec Matter je vnovič zlahka napolnil veliko dvorano Kina Šiška in potrdil, da ostaja ena najbolj priljubljenih domačih zasedb.

Zdi se, da se je evforija okoli kamniškega trojca Matter po dobrih treh letih njegovega delovanja nekoliko umirila. Za privržence domače trendovske glasbe je bil petkov dogodek sicer poseben že zato, ker so samosvoji (t)raperji na njem predstavili svojo povsem novo ploščo Troglav, toda take vznesenosti kot pred slabimi tremi leti, ko so predstavili svoj prvenec, ni bilo čutiti. Razumljivo. Ne le zato, ker so od takrat postali stalnica domačih koncertnih prizorišč, temveč tudi zato, ker se je v tem času na domači sceni pojavilo še nekaj stilsko podobnih ustvarjalcev. Ja, glasba in pojavnost Matter nista več tako izstopajoči, kot sta bili, kljub temu pa je trojec – s tem ko je brez pompoznih predkoncertnih dejavnosti vnovič precej zlahka napolnil veliko dvorano Kina Šiška – potrdil, da ostaja ena najbolj priljubljenih domačih zasedb.

Jedro njenega občinstva ostaja približno enako. Na eni strani so to angažirani, neelitistični alternativci, na drugi rekreativnejši privrženci aktualnih trendov, opazno več pa je mlajšega občinstva. Ja, Matter je postal tudi tisti kul bend, na katerega koncert se odpraviš s svojo srednješolsko kliko – takšno, ki ji ni vseeno, kaj posluša. Sodeč po skupinskih prepevanjih najbolj zapomnljivih fraz iz komadov Meduze, Mrki Flow in še nekaterih starejših hitov, bi lahko sklenili, da ti ostajajo trojčev najmočnejši adut. Je pa to precej površna opazka. Če ni bilo očitno že s prejšnjo ploščo, Troglav zdaj ne pušča dvoma o tem, da ustvarjanje hitov ni zasedbina prioriteta. Še več: zdi se, da se največji presežek nove plošče skriva prav v tistih najbolj kontemplativnih, skoraj antihitovskih komadih.

Koliko je to v petek botrovalo razmeroma zadržanemu odzivu na nove skladbe, še ni povsem jasno. Ker je bil tretji, zadnji del Troglava objavljen šele na predvečer koncerta, so mnogi obiskovalci nekatere skladbe pač slišali prvič, zato so bile burnejšega odziva deležne predvsem tiste z atraktivno zvočno podobo, oprto na opojno melodiko in bas linije, ki so tako globoke, da tresejo drobovje. Čeprav je šlo za koncertno premiero novega materiala, trojec iz tega ni delal velike zgodbe. Dobili smo tako rekoč rutinski koncert, ki ga je nekoliko zmotilo le Dachovo (pre)ambiciozno poigravanje z autotunom, kar pa mu je bilo ob zabavni pripombi, da sta si s Tunjo od nekdaj želela biti popevkarja, na pol oproščeno.

Ja, ko pod petkovim dogodkom potegnemo črto, o tem, da je Matter tudi koncertno uspešno pospremil izid nove plošče, ni nobenega dvoma. Tudi s pomočjo uvodnega nastopa raperskega novinca Actya in plesnega zaključka pod taktirko dvojca YGT, ki bo v bližnji prihodnosti prav tako izdal novo ploščo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.