Izak Košir

21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Politika

Priznanje tretjega spola

V Nemčiji uradno ne obstajata več le moški in ženski spol

Oba domova nemškega parlamenta sta prejšnji teden potrdila predlog zakona, po katerem bi nemški državljani na osebnih dokumentih poleg moškega in ženskega spola lahko izbrali tudi tretji spol. Zakon naj bi začel veljati na začetku prihodnjega leta.

Kaj to pomeni, komu zagotavlja to pravico? V rojstnem listu bo zdaj poleg spola ’moški’ in ’ženska’ tudi kategorija ’različen’ za interspolne osebe, torej tiste, ki nimajo jasno definiranih spolnih organov oziroma imajo ženske in moške spolne organe. Povod za pripravo zakona je bila lanska ugotovitev nemškega ustavnega sodišča, da zdajšnja ureditev diskriminira interspolne osebe.

Nemčija je tako postala druga država v Evropi (prva je bila Malta), ki je uradno priznala tretji spol z možnostjo, da interspolna oseba dobi tudi primeren uradni dokument (osebna izkaznica ali potni list), na katerem se ji ni treba identificirati kot moškemu ali ženski. Po svetu je razpon pravic na tem področju zelo različen, od tega, da imajo takšne osebe priznane vse pravice, do tega, da imajo priznane le delne pravice ali da pravic sploh nimajo in so tako rekoč brez pravnega varstva. Bitke za zakonsko priznanje tretjega spola zadnja leta potekajo domala povsod, tudi v bolj tradicionalističnih, konservativnejših državah.

Priznanje tretjega spola v Nemčiji je sicer naletelo na nekaj kritik, saj je sprememba v rojstnem listu mogoča le z zdravniškim potrdilom, za kar si je prizadevala predvsem stranka Angele Merkel. Ta sporni člen so v pogajanjih v pristojnih odborih nekoliko omilili.

Po podatkih Združenih narodov (ZN) je od 0,05 do 1,7 odstotka prebivalcev sveta interspolnih, torej jih je približno toliko kot rdečelascev. Včasih je interspolnost očitna že pri rojstvu, pri nekaterih pa se pokaže v puberteti.

Interspolnih oseb pa ne smemo mešati s transspolnimi. Pri prvih gre za osebe, ki se rodijo z moškimi in ženskimi spolnimi organi in se njihov biološki spol opredeljuje kot tretji, pri drugih za osebe, pri katerih se biološki spol ne ujema s spolom, s katerim se identificirajo. Seveda je mogoče, da je oseba hkrati interspolna in transspolna, pomembno pa je, da poznamo razliko. Interspolne osebe imajo atipičen razvoj spolnih kromosomov, spolnih žlez, reproduktivnih organov in kanalov ter genitalij. Stopnje interspolnosti so različne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.