Borut Mekina

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Politika

Pregled leta: Madžarski kandidat

Nič takega, Orban je SDS pač dal dva milijona

Ali verjamete, da je SDS za letošnjo predvolilno kampanjo uradno potrošila 450 tisoč evrov? Če verjamete, potem morate verjeti tudi, da televizija Nova24, ki so jo ustanovili poslanci SDS, s stranko nima nič, ampak je to televizija, ki je v službi resnice. Pa verjeti morate, da si časopis Demokracija, ki je v lasti SDS, zgolj po naključju deli uredništvo na Linhartovi cesti z Nova24. In potem morate verjeti še, da gre pri več kot dveh milijonih evrov subvencij, injekcij in dokapitalizacij, ki sta jih do volitev ti dve podjetji dobili od svetovalcev in sodelavcev madžarskega samodržca Viktorja Orbana, za njuno »poslovno« odločitev in nikakor za vmešavanje tuje vlade v slovenske volitve.

Seveda nihče ne verjame vsega tega. Kot tudi nihče ne verjame, da je neka Dijana Đuđić iz Prijedora stranki SDS posodila svojih 450 tisoč evrov. Kdor ceni sebe in svoj razum, lahko mirno sklene, da sta se letos Janša in Orban finančno in svetovalsko izredno tesno zapletla. Izračuna lahko, da je SDS z Orbanovo pomočjo v letošnje volitve prek različnih kanalov, tudi tistega iz Prijedora, vložila rekordno vsoto. Lista Marjana Šarca je, resda s prednostjo novih obrazov, za vsak glas na volitvah potrošila 0,9 evra. V SDS pa so z Orbanovo pomočjo za vsakega od 222 tisoč volivcev v kampanjo vložili 11,3 evra. In če verjamete tej zgodbi, potem imamo težave. Tudi v Sloveniji je finančna pomoč, ki bi jo stranke prejele iz tujine, strogo prepovedana.

Zdaj poglejte v ZDA, kjer javnost že dve leti mrcvari misel, da je predsednika države pomagala izvoliti tuja država – Rusija. Preganja jo strah, da je Rusija s hibridno propagando in fake-news manipulacijami prek družabnih omrežij in hekerskih vdorov vplivala na volitve. FBI, tožilstvo, agencije, parlamentarne preiskovalne komisije se ukvarjajo s sumi, da so Trumpovi svetovalci lagali o intenzivnosti stikov z Rusijo. V Sloveniji, kjer je bil madžarski vdor v predvolilno tekmo tako očiten, da je o njem poročal celo New York Times, pa kot da ni prevelikega razburjenja. Nazadnje je morala vstati civilna družba, ki je v Ljubljani zaradi sovražne propagande pripravila shod.

Dobro – prihodnje leto se bo s tem vprašanjem ukvarjala parlamentarna preiskovalna komisija. Ampak v nekaterih strankah so se za to ojunačili šele, ko je bilo jasno, da koalicije s SDS ne bo …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.