Borut Mekina

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Politika

Pregled leta: Je nor kupec ali prodajalec?

V prvem mesecu kotiranja NLB na borzi 100 milijonov dobička

Vprašanje je preprosto: Bi vi svoje prihranke, recimo temu družinsko zlatnino, zaupali nekemu tipu, ki je absolutno nor na ferrarije? Mislimo, res nor? Ali pa tipu, ki hoče imeti dva bazena v svoji hiši, od tega enega, 25-tonskega, v prvem nadstropju? In ki kljub temu za ločitvene postopke na mesec plačuje več, kot znašajo plače vseh bančnikov v Sloveniji? Ne? Ali samo, če bi šlo za življenje in smrt?

No, predstavljamo vam Charlesa Brandesa, danes drugega največjega lastnika NLB. V svoji garaži ima že 37 ferrarijev, pravkar se ločuje z zadnjo ženo zaradi nasilja, prejšnji pa plačuje 485 tisoč dolarjev mesečne preživnine, ker domnevno 100 tisoč evrov ni bilo dovolj. Nekateri ljudje imajo težave, nekateri ljudje pa imajo zelo velike težave in zato potrebujejo ogromno podpore. Brandes potrebuje za svoje velike težave izredno veliko podpore in razumevanja. In tega bo dobil tudi od nas, od vas. Ker NLB ni nič drugega kot krvni obtok slovenskega gospodarstva, iz katerega srka svoje dobičke.

Danes, približno mesec dni po prodaji skoraj 65 odstotkov NLB, je njena delnica na borzi že za 15 odstotkov višja, banka pa spet napoveduje rekordno visoke dividende. Kar pomeni, da so špekulanti v zgolj mesecu dni zaslužili več kot 100 milijonov evrov. Brandesov sklad, ki je po novem 7,6-odstotni lastnik NLB, je tako bogatejši za vsoto, ki za dvakratni znesek presega denar za letna kosila 7000 otrok, ki v Sloveniji živijo pod pragom revščine. Pardon, primerjava je neprimerna. Boljša in realnejša je tale: Ta znesek ustreza ceni 30 ferrarijev, ki bi si jih lahko kupili lastniki ameriškega sklada.

Slovenski prodajalci NLB so bili ob tem kljub temu izredno ponosni. Predsednica uprave SDH Lidija Glavina in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, katerega plača po novem tudi ne bo več omejevana z določili t. i. Lahovnikovega zakona, sta organizirala celo svečano zvončkljanje ob uvrstitvi NLB na borzo. Politiki so se sicer vsi po vrsti zmrdovali nad ceno, a tudi oni so zamudili svojo priložnost biti pametni. Še to leto je namreč obstajala možnost, da bi večje deleže NLB kupili slovenski pokojninski skladi. A so nato prodajalci tik pred koncem ugotovili, da so pozabili spremeniti neki člen zakona izpred dvajsetih let, ki prepoveduje državnim skladom nakup državne banke.

Hm, kaj pa, če bo NLB zdaj v resnici dobila bolj uravnovešenega lastnika?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.