Pregled leta: Impersoniraj to!

Leto, ko je Trump svojo zmešanost stopnjeval do neposnemljivosti

Donalda Trumpa v šovu Saturday Night Live impersonira Alec Baldwin, ki pa ima problem: »Vsakič, ko ga impersoniram, sem v agoniji. V agoniji. Ne morem več.« Trump se mu upira, gabi, gnusi. Neznosen je, mučno grozen. Noče ga več. Lobira in agitira proti njemu, znebiti se ga hoče, a se ga ne more. Trump je dober za biznis. Obenem pa ga je težko oponašati, ja, težko je z njim tekmovati, ker že sam izgleda kot svoj lastni impersonator – kot impersonacija, ki se ji je zmešalo.

Trump je letos to zmešanost stopnjeval do neposnemljivosti: histerično je blaznel in sociopatsko blodil, blefiral in lagal, serijsko odpuščal ministre in svetovalce, se napihoval, ljudi, ki so bili še včeraj v njegovem kabinetu, razglašal za idiote in največje bebce na svetu, psoval kritike, pomiloščal lizune, Kaliforniji po kataklizmičnih požarih, ki so jo opustošili, zagrozil z odvzemom zveznih sredstev, za glavno mesto Izraela priznal Jeruzalem, Pentagonu zapovedal, naj formira Vesoljsko vojsko, demoniziral begunsko »karavano«, ki je bila tisoč kilometrov od ameriške meje, slavil diktatorje, demantiral izsledke svojih varnostno-obveščevalnih služb, medijem delil »nagrade« za fake news, relativiziral in tako rekoč zanikal grizlijevski umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, žalil ženske, ki so Bretta Kavanaugha, kandidata za vrhovnega sodnika, obtoževale spolnega nasilja, pizdil, ker so na Bushevem pogrebu vsi hvalili pokojnega predsednika, ne pa njega, ter se hvalil, da Melaniji za rojstni dan ni ničesar podaril. In seveda, ilegalne priseljence je ločeval od njihovih otrok, te otroke tlačil v kletke, potem pa si je »človekoljubno« premislil in otroke združil s starši – v isti kletki.

Lagal pa je res o čisto vsem – o znižanju davkov, plačah, Natu, Evropi, mejnem zidu, podnebnih spremembah, demokratih, volitvah, seksu s pornoigralkami, svojih shodih in Melaniji.

V zadnjih sedmih tednih pred kongresnimi volitvami se je zlagal po 30-krat na dan, toda republikanskega poloma – izgube spodnjega doma in številnih guvernerstev – ni mogel preprečiti. Tudi Muellerjeve preiskave, ki mu vse bolj zateguje zanko okoli vratu, ni mogel ustaviti. In ker mu vse bolj grozi impičment – nekdanji sodelavci drug za drugim priznavajo krivdo –, že namiguje, da bi si utegnil na predsedniških volitvah leta 2020 omisliti drugega podpredsednika – verjetno takšnega, ki bi ga ob morebitnem impičmentu in padcu pomilostil, tako da ga sodno ne bi mogli preganjati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.