Lara Paukovič

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Kultura

Pregled leta: Bralni vrhunci

Izstopajoče na literarnem področju – doma in v tujini

Eva Markun: Menažerija
Eva Markun, »suverena zgodbarica«, je z zbirko kratkih zgodb Menažerija, ki jo je izdala kot uršljanka leta 2016, letos slavila že na festivalu Novo mesto short, na knjižnem sejmu pa odnesla še nagrado za najboljši literarni prvenec.

Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić: Ivan Cankar: Podobe iz življenja
Odlična stripovska biografija Ivana Cankarja, ki je bila na knjižnem sejmu razglašena za knjigo leta 2018.

Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset
Iz anonimnosti se je Bronja Žakelj s pretresljivo zgodbo o izgubi, raku, predvsem pa o neomajni veri v življenje povzpela med najbolj brane slovenske avtorje.

Mojca Širok: Pogodba
Čas je naklonjen slovenskim kriminalkam, saj je po Jezeru, uspešnici leta 2017, ki je pravkar dobilo nadaljevanje, tudi mafijska zgodba Mojce Širok pritegnila precej pozornosti in bila ponatisnjena.

Elena Ferrante: Tiste, ki bežijo, in tiste, ki ostajajo
Prevod novega dela Neapeljskega cikla anonimne italijanske literarne megazvezde Elene Ferrante vedno spada med knjižne dogodke leta. Sploh pa prevod tretjega dela, najboljšega med vsemi štirimi.

Anna Burns: Milkman
Zgodba romana Milkman, prejemnika nagrade booker, je postavljena v čas konflikta na Severnem Irskem, pripoveduje pa – kako prikladno za #jaztudi dobo – o ženski, ki jo zlorablja moški na položaju moči.

Andrew Sean Greer: Less
Letošnjo Pulitzerjevo nagrado za leposlovje je prejela satirična knjiga o Arthurju Lessu, ki se norčuje iz stereotipa Američana v tujini, ena od tematik pa je tudi srečanje z ljubeznijo v zrelem obdobju življenja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.