Pregled leta: Naj muzika

Tri najboljše domače plošče in šest tujih

Domače

Haiku Garden: Where If Not Now
Vrhunski prvenec lokalnih shoegaze protagonistov očara z dodelano zvočno sliko, melanholičnimi harmonijami in eteričnimi vokalnimi blagoglasji. Domača plošča leta.

drone emoji: เป็นฟอนต์ที่ได้
Duhovito robni EP vaporwavovskega kolaža, ki seže čez ves Balkan – od citatov lokalnega popa do romunskega ultrapopa bollywoodskega šika.

Kalu: Get Well Soon
Elegantna sintovska harmoniziranja, amorfne zvočne teksture in hipnotična ritmika za trendovske uživače na solističnem prvencu Luke Uršiča.

Tuje

Yves Tumor: Safe In The Hands Of Love
Zunajzemeljska plošča, ki se pretanjeno znajde na presečišču med spevnim radiofoničnim indie-popom in eksperimentalno elektroniko.

Sons of Kemet: Your Queen Is a Reptile
Ustroj tube, dveh baterij in saksofona, ki ga vihti Shabaka Hutchings, streže plesni žmoht igrive gibkosti domačega Londona prek Karibov vse do New Orleansa.

Sophie: Oil of Every Pearl’s Un-Insides
Presunljivo soočenje z lastno (spolno) identiteto mimo pasti potrošništva, kot si ga z dekadentno pop elektroniko lahko izmisli le škotska producentka.

Earl Sweatshirt: Some Rap Songs
Brezrefrenska žalostinka, potopljena v jedrnat, fantastično utrinkarski in popolnoma šumeče surov melos zmaličenih semplov.

Kali Uchis: Isolation
Samonikla zvezd(n)ica si z nedizajnerskim pop vijuganjem med R&Bjem, soulom, bossa novo in reggaetonom na stežaj odpre vrata k širšemu občinstvu.

Blood Orange: Negro Swan
Edinstvena zbirka nadrealističnih šlagerjev in zasanjanega popa iz druge dimenzije, ki pod fasado baladnosti skriva aktivistične podtone.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.