Gregor Kocijančič

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Kultura

Možgančenje in drečka

Posodobitev spletnega portala Fran

Kozma Ahačič, »oče« Frana

Kozma Ahačič, »oče« Frana
© Uroš Abram

Ko se seznaniš s Franom – spletnim portalom, ki združuje slovarje Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU –, se k njemu vračaš znova in znova. Verjetno je zato v štirih letih, odkar deluje, zbral kar 40 milijonov obiskov. To število še naprej naglo narašča: od lanskega leta se je podvojilo. Izjemni uspeh gre pripisati vsem posodobitvam, s katerimi moštvo marljivih leksikografov – na čelu s Kozmo Ahačičem, raziskovalcem in namestnikom predstojnika inštituta – vztrajno bogati ta izjemno dodelani in čedalje bolj interaktivni portal.

Na začetku meseca so na ZRC SAZU predstavili dva nova Franova spletna slovarja –slovar sinonimov in slovar vezljivosti besed – ki sta sila uporabna za vsakogar, ki želi slogovno obogatiti svoje besedilo, pa tudi za tiste, ki se želijo poigrati z nepredvidljivimi povezavami med besedami in njihovimi pomeni.

Spletni slovar sinonimov ima funkcijo interaktivnega grafičnega prikaza pomensko povezanih besed, in ko začnemo klikati, nas izbrano geslo lahko ponese do besed sorodnih pomenov, ki jih ne bi nikoli pričakovali. »Začneš pri enem sinonimu in se lahko nato ves dan sprehajaš od ene sopomenke do druge,« v pogovoru za Mladino pove Ahačič in za ponazoritev doda: »Lahko prideš denimo od ravnatelja do bordela.«

V slovarju namreč niso navedene zgolj neposredne sopomenke, prav tako so v njem besede s podobnim pomenom, nadpomenke in podpomenke. Bili bi skromni, če bi rekli, da je takšnih povezav ogromno: že zgolj neposrednih sopomenk je v slovarju več kot 200 tisoč, Ahačič pa pravi, da je vseh povezav med besedami v tem slovarju »že skoraj nešteto«. Čeprav se povezave vzpostavljajo računalniško, Franovi leksikografi ročno označijo, s čim se lahko vsaka beseda povezuje, in si zato upajo trditi, »da večjih napak skoraj ne bi smelo biti«, kot pove Ahačič. Pri posodobitvi gesel so delno upoštevali tudi sistem glasovanja na spletni strani Predlagajte nove slovenske ustreznice, kjer uporabniki predlagajo nova gesla. Tako so letos v slovar dodali besedi sebek (torej selfi, fotografski avtoportret) in ključnik (hashtag). Veliko več predlogov pa so zavrnili: »Po eni strani zbiramo te predloge, po drugi pa potem opazujemo realna besedila, da vidimo, ali se neka beseda v njih dejansko uporablja.« Ena od zavrnjenih, a pogosto predlaganih besed je bila možgančenje, slovenska (ne)ustreznica za brainstorming. To vsekakor ne bo beseda leta; to na Franu izbirajo od leta 2016. Zmagovalki prejšnjih let sta ’begunec’ in besedna zveza ’evropski prvaki’, pred nedavnim pa so objavili deset letošnjih besed finalistk, med njimi so denimo ’orbanizacija’, ’sovraštvo’ in ’varda’, kar izjemno nazorno pokaže, kakšno leto je za nami.

Za najizvirnejši neologizem leta so na Franu izbrali besedo ’drečka’, ki je sestavljena iz dreka in vrečke, poimenuje pa vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.