Staš Zgonik

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Družba

Suha ritka in povečana možnost raka

Azbest v otroškem pudru

© Profimedia

Smukec je sestavina številnih kozmetičnih izdelkov, tudi otroških pudrov. Gre za zdrobljeni lojevec, mineral, sestavljen iz silicija, magnezija in kisika. Odkar ga je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) razglasila za potencialno rakotvornega, se je v ZDA vsul plaz tožb proti proizvajalcem kozmetičnih izdelkov, katerih sestavina je. Najbolj je na udaru korporacija Johnson & Johnson, proizvajalec najbolj prodajanega otroškega pudra, ob katerem so zrasle generacije otrok in ki ga je marsikdo uporabljal tudi v odraslosti.

Zdaj številne ženske trdijo, da je raba tega izdelka na intimnih predelih kriva, da so zbolele za rakom na jajčnikih. Ameriška sodišča jim praviloma prisojajo visoke odškodninske zneske, ki navadno znašajo nekaj deset milijonov evrov. Julija letos je porota v zvezni državi Misuri razsodila, da mora Johnson & Johnson v skupinski tožbi 22 žensk plačati kar 4,1 milijarde evrov kazni. V postopku je še več tisoč podobnih tožb.

Zgodba o smukcu ima dodatno razsežnost. Nahajališča lojevca so pogosto zraven nahajališč azbesta, rakotvorne snovi, katere vdihavanje lahko vodi v razvoj pljučnega raka. In vlakna azbesta se kot nečistoča kaj hitro znajdejo v smukcu. Že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja naj bi bili sicer proizvajalci kozmetičnih izdelkov zagotavljali, da v njihovem smukcu ni zaznavnih ostankov azbesta. A kot je ta mesec razkrila medijska agencija Reuters, ki se sklicuje na sodne dokumente, naj bi bili pri Johnsonu & Johnsonu več desetletij vedeli, da so pošiljke smukca, namenjene v njihove tovarne, občasno vsebovale sledove azbesta, a so to zamolčali. Po objavi članka je vrednost delnic družbe zgrmela za 10 odstotkov.

»Čeprav je azbest v smukcu le kot nečista, stranska, nepotrebna snov, je seveda povzročitelj raka na jajčnikih,« pravi dr. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. »Tveganje zanj pri uporabnicah, ki so ga dolgotrajno rabile na intimnih delih telesa, je za približno 20 odstotkov večje kot pri neuporabnicah.«

Vprašanje je, ali je dejansko rakotvoren tudi smukec sam ali pa je za njegovo rakotvornost vedno odgovoren azbest, ki se v njem občasno pojavlja v obliki nečistoč. Izsledki znanstvenih raziskav, ki so preverjale rakotvornost smukca brez prisotnosti azbesta, niso ponudili prepričljivih zaključkov. Je pa denimo kanadska agencija za javno zdravje ravno ta mesec objavila mnenje, naj se ženske vzdržijo dolgotrajne rabe izdelkov, v katerih je smukec, na intimnih predelih, prav tako naj bi bilo treba skrbno paziti, da otroci ne vdihavajo pudra, saj lahko to vodi v težave s pljuči.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.