Borka

4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Plošča

David Lynch in Angelo Badalamenti: Thought Gang

2018, Sacred Bones

+ + +

Leone in Morricone. Spielberg in Williams. Burton in Elfman. Hitchcock in Herrmann. Carpenter in ... Carpenter! To so slavni filmski tandemi režiser-skladatelj, pri Carpenterju celo v isti osebi. Stalne naveze za dlje in za številne projekte. Takšna sodelovanja na dolgi rok so logična, saj familiarnost olajša marsikaj in David Shore je o sodelovanju z Davidom Cronenbergom nekje rekel, da te stalna sodelovanja ženejo naprej, saj »moraš z vsakim filmom iti dlje«.

V to druščino umeščamo tudi Davida Lyncha in Angela Badalamentija. Skupaj sta prvič zaplesala leta 1986 med snemanjem filma Blue Velvet. Sledili so veliki, popkulturno referenčni, tudi kultni projekti Wild at Heart, Lost Highway, Mulholland Drive. A najbolj znano sodelovanje oziroma glasbena tema, ki se je najbolj vtisnila v kolektivni spomin, je nesporno Twin Peaks.

Kar so do zdaj vedeli le resnejši feni te naveze (in Lynchevih filmov), je zdaj postalo splošno znano. Lynch in Badalamenti sta na začetku devetdesetih let ustanovila bend. Dvojec Thought Gang. No, v resnici je šlo za stranski projekt, po Lynchevih besedah za »veličastni eksperiment« »eksotičnega jazza«, nastal pa je ravno v času predvajanja druge sezone nadaljevanke Twin Peaks in tik pred prvo klapo filma izpeljanke Fire Walk With Me. Album, ki so ga zdaj končno izdali, je nastajal postopoma, po koščkih, nekje do leta 1993. A čeprav je izšel šele zdaj, smo njegove delce slišali že prej, z njimi sta desetletja štukala različne projekte, nazadnje prav zloglasno, povratniško tretjo sezono Twin Peaksa.

Lynch in Badalamenti sta na začetku devetdesetih let ustanovila bend – dvojec Thought Gang.

Lynch in Badalamenti sta na začetku devetdesetih let ustanovila bend – dvojec Thought Gang.
© Arhiv založbe

Na nastajanje gradiva za ploščo Thought Gang je seveda vezanih kar nekaj anekdot. Na primer, Lynch je po začetni sumničavosti, ali je Badalamenti res pravi človek za nalogo, od navdušenja, ko ga je slišal peti na posnetku A Real Indication, v trenutku fasal kilo na trebuhu, ki se mu je potem vlekla ves čas snemanja filma Fire Walk With Me. Potem, eden od posnetkov je imel delovni naslov Headless Chicken, saj je Lynch poziv k improvizaciji sodelujočih glasbenikov barvito ubesedil takole: »Predstavljajte si, da ste kura z odsekano glavo, ki brezglavo teče naokoli s tisočimi tabletami amfetamina, zatlačenimi v grlo.«

Projekt Thought Gang ni nič manj čudaški, kot bi pričakovali, in zveni tako, kot je nastajal. Totalno razdrobljeno. Sanjave jazzovske glasbene teme iz Twin Peaksa hitro požrejo tripaški preskoki prostosprinterskega jazza, izbruhov hrupa, bizarne govorjene besede in grozljivih atmosfer. Izgubljeni album je dokument zvrhanega odmerka domišljije, ki je bezljala v Badalamentijevi in Lynchevi glavi, kljub povsem natrpanemu urniku nekega poglavja iz zgodovine filma, televizijskih serij in reklam (ali prav zaradi njega?). Thought Gang nadvse dosledno upošteva Lyncheve napotke: je eksotična ( jazzovska) kura, ki teče brez repa in glave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.