Marcel Štefančič jr.

4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Film

Južni veter

Južni vetar, 2018, Miloš Avramović

zadržan +

Srbski film.

Petar Maraš, ki ga igra Miloš Biković, globalni srbski zvezdnik (Big in Russia!), je negativec proti svoji volji – član srbskega podzemlja je le zato, ker v Srbiji ni alternative. Ali si gangster – ali pa živiš v revščini. Kot Petrovi starši. V turbokapitalizmu se pač zločin izplača. In ker je Petar dirkaški prvak (njegove stene so polne trofej), hitro najde nočno nišo – za Carja (Dragan Bjelogrlić), malega beograjskega “šefa”, krade drage avtomobile.

Dokler ne ukrade napačnega avtomobila. Ko namreč nevede in nehote okrade Goluba (Nebojša Glogovac), brutalnega, sadističnega padrina, dobi na grbo njegove grizlije in tudi policijske specialce, kajti policija je s podzemljem poročena. Še več: policija je organ podzemlja. Toda Južni veter, megahit v Srbiji, poln pregonov, streljačin in pikantnih kriminalcev, ki z vsako eksekucijo prevrednotijo družinske vrednote, ni tovarna “angažiranih” sporočil o korupciji, temveč žanrski stroj, ki kri, znoj, mačizem, pop nihilizem, zverinski humor in fuck-you retoriko holivudskih gangsterskih filmov izbruha v Srbijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.