Lara Paukovič

 |  Mladina 1  |  Družba

Ema – sama sebi namen?

Čemu se sploh še udeležujemo Pesmi Evrovizije?

Marjetka Vovk, nekdanja zmagovalka Eme iz dua Maraaya

Marjetka Vovk, nekdanja zmagovalka Eme iz dua Maraaya
© RTVSLO

Prejšnji teden je bil objavljen seznam nastopajočih, ki se bodo na EMI 2019 potegovali za nastop na izboru za Pesem Evrovizije: Fed Horses, INMATE, Kim, Lumberjack, Okustični, Raiven, Renata Mohorič, René, Ula Ložar ter Zala Kralj & Gašper Šantl. Če večino imen slišite prvič, niste edini.

Že lani in predlani je bilo širši javnosti znanih približno šest od 16 prijavljenih. Leta 2013 so organizatorji na Evrosong interno, brez kakršnegakoli izbora, poslali razmeroma neznano Hanno Mancini, leta 2012 pa se jim je zdela dobra zamisel, da sodelujočega na mednarodnem tekmovanju izberejo kar na šovu mladih talentov Misija Evrovizija – zmagala je Eva Boto, ki je sicer kakovostna pevka, vendar ni prišla dlje od polfinala. Načeloma je tako ali tako vseeno, ali na Evrovizijo pošljemo kakovostnega izvajalca ali popoln trash – uvrstitev v finale je prej izjema kot pravilo. Od leta 2004, ko so uvedli polfinalne večere, nam je to uspelo le petkrat.

Pri tem je čisto postranskega pomena tudi, ali EMA poteka v studiu nacionalne televizije ali pa se iz nje dela razkošna prireditev: leta 2017, na primer, so se jo po sedmih letih v studiu odločili prestaviti na Gospodarsko razstavišče in jo razbiti na tri večere.

Čeprav je občinstvo za zmagovalca jasno in glasno izbralo najstniška ljubljenca, duet BQL s skladbo Heart of Gold, je žirija zmago prisodila Omarju Naberju – ta je v polfinalu potem končal na 17. mestu s 36 točkami. Finala torej nismo videli kljub vsemu pompu, ki se ga je vodstvo RTV odločilo narediti okoli EME. Ta pomp ni bil poceni – v Delu je bil takrat objavljen članek, v katerem je Katarina Bulatović navedla, da je EMA 2017 v primerjavi s prireditvami iz preteklih treh let stala kar pol milijona evrov več. Za vse prireditve celotnega projekta (skupaj s stroškom udeležbe na Evrosongu) naj bi bila RTV porabila kar 1,45 milijona evrov, kar je bila vrednost, dvakrat višja od prvotno načrtovane.

Leto kasneje so očitno uvideli, da je bila to napaka, in EMO 2018 spet izpeljali v nacionalkinem studiu. Tu bo potekala tudi letos – in generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc je zagotovil, da se razsipnost iz leta 2017 ne bo več ponovila, ni pa imel pri roki točnih podatkov, koliko naj bi letošnja EMA stala.

Letos bo Evrosong sploh sporen, saj bo potekal v Izraelu. Septembra so številni umetniki (v Sloveniji ženski zbor Kombinat in N’Toko) podpisali odprto pismo časnika The Guardian, češ da bi »izbor za Pesem Evrovizije 2019 v Izraelu morali bojkotirati, saj ta država že desetletja resno krši človekove pravice Palestincev«. Zdaj pa je tudi Palestinska osvobodilna organizacija pozvala Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU), naj omeji evrovizijske prenose v izraelskih naselbinah na zasedenih palestinskih ozemljih, ki so po mednarodnem pravu nezakonite.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.