IK, STA

 |  Svet

Vse več Američanov se želi preseliti v tujino

V času predsednikovanja Donalda Trumpa se je želja po izselitvi iz ZDA povečala na skoraj petino vseh Američanov, kar je še več kot v času vladavine Georgea Busha mlajšega.

Donald Trump izgublja Američane

Donald Trump izgublja Američane
© Gage Skidmore / Flickr

Anketa inštituta Gallup je ugotovila, da se je v letih 2017 in 2018 želelo preseliti v tujino 16 odstotkov Američanov, pri čemer je najbolj priljubljena Kanada. Povprečna želja po izselitvi je bila doslej najvišja v osmih letih vlade republikanca Georga Busha mlajšega, in sicer si je odhoda želelo 11 odstotkov Američanov.

V osmih letih vladanja demokrata Baracka Obame si je selitve v tujino želelo deset odstotkov Američanov, vendar pa so želje eno in dejanska pot v tujino nekaj povsem drugega. Gallupove ankete le odražajo razpoloženje prebivalstva o državi, v kateri živijo.

V Trumpovih letih si želi na tuje 20 odstotkov žensk, od tega 40 odstotkov žensk, mlajših od 30 let. Obama je željo po odhodu vzbudil pri desetih odstotkih žensk, Bush mlajši pa pri 11 odstotkih. Moškim pa Trumpova Amerika ustreza podobno, kot jim je Busheva ali Obamova, saj si jih želi ven le 13 odstotkov. Pod Bushem si je tega želelo 11 odstotkov, pod Obamo pa deset odstotkov moških.

Glede premoženja statistika za Busheve čase ne obstaja, med vladavino Obame pa jo je želelo pobrisati 13 odstotkov od 20 odstotkov največjih revežev in osem odstotkov od 20 odstotkov največjih bogatašev. V času Trumpa si želi ven 30 odstotkov najrevnejših in 12 odstotkov najbogatejših.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.