Marcel Štefančič jr.

11. 1. 2019  |  Mladina 2  |  Kultura  |  Film

Ralph ruši Internet

Ralph Breaks the Internet, 2018, Phil Johnston & Rich Moore

zadržan

Nakupovanje.

Ralph (Lotos Vincenc Šparovec), razbijač in nekdanji bad guy, uživa življenje junaka arkadnih igric, dokler ne skoči v WiFi, novo pridobitev arkadnega emporiuma, ki ga – v slogu kubrickovskega psihedeličnega potovanja “onstran neskončnosti” – butne na internet, podoben futurističnemu velemestu, s katerim skušajo avtorji tele animacije otrokom, velikim in malim, ponazoriti delovanje interneta: spodaj je “piratski” darknet, zgoraj so monopolistične megakorporacije (Amazon, Google ipd.), vmes pa so reklame, socialna omrežja, reklame, viralni videi, reklame, appi, reklame, memi, reklame, gifi, reklame, algoritmi, reklame, avatarji, reklame, dirkaške igrice, reklame, pospeševalci tesnobe, reklame in situacije, ki jih bodo dojeli šele, ko bodo videli film Hitri in drzni 6.

Nič, ko Ralph privrši na internet, postane vse zelo predvidljivo, še huje – internet izgleda tako zastarelo in tako “arkadno” kot Disneyjeve princese, ki potrebujejo moškega, da jih odpelje v nakupovalni center. Naslednji Ralph bi se itak lahko dogajal v nakupovalnem centru – saj veste, da bi se otroci poučili, kako deluje nakupovalni center.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.