Lara Paukovič

11. 1. 2019  |  Mladina 2  |  Družba

Od Somraka do Prevca

Fan fiction po svetu in doma

Od časa do časa nas doseže vest o novi tuji knjižni uspešnici ali sagi, ki se je začela kot fan fiction – tako kakor leta 2011 Petdeset odtenkov sive, ki jo je E. L. James začela pisati kot fan fiction sage Somrak. Fan fiction so zgodbe, ki nastajajo na podlagi že znanih literarne snovi in likov. Somrak je navdihnil tudi sago Christine Lauren Beautiful Bastard (naslov je neposrečeno preveden s Prelepi prasec), ki je skoraj v celoti na voljo v slovenščini.

Prevedenih imamo tudi nekaj romanov Anne Todd. Ta je popularno literarno serijo After (Prvič) začela pisati kot fan fiction skupine One Direction – in to na spletni strani Wattpad, enem od mest, kjer se trenutno najraje zbirajo ljubitelji in pisci fan fictiona, pa tudi avtorske proze. Zgodbe Toddove so na Wattpadu tako priljubljene, da jih je do danes prebralo skoraj 1,6 milijarde ljudi, njene knjige pa so zdaj prevedene v 35 jezikov – pripravlja se tudi film.

Kako je s fan fictionom v Sloveniji? Imajo ljubitelji takšne literature pri nas sploh kakšno zbirališče, podobno temu, kar je v tujini Wattpad? Z uspehom Anne Todd se je ta uveljavil kot ključno mesto za avtorje, ki šele začenjajo pisati, hkrati pa ponuja prostor že uveljavljenim piscem, ki bi radi komunicirali z bralstvom, in je danes bolj povezan s številnimi velikimi založniki; ti na njem iščejo zamisli, ki se potem pretopijo v knjige, literarne serije in nanizanke.

Slovenska udeležba na Wattpadu je bolj skromna. Če v iskalnik vpišemo »Slovenia«, dobimo okoli 870 zadetkov, čeprav niso vsi relevantni – vmes so tudi kratki vnosi, ki so očitne parodije, turistični vodniki po Sloveniji, zbirke recenzij, seznami favoritov za Eurosong itd. Filter med zadetke v razdelku »Slovenia« uvrsti tudi takšne, ki v resnici niso povezani s Slovenijo – hkrati pa nekateri slovenski avtorji na Wattpadu, ki pišejo v maternem jeziku, nimajo označbe, da prihajajo iz Slovenije, tako da jih iskalnik ne zazna.

Jasno je, da med izdelki slovenskih avtorjev na Wattpadu prevladujejo zgodbe oziroma osnutki romanov – čeprav ne nujno tipa fan fiction. Veliko jih je pisanih v angleščini in se po branosti močno razlikujejo: nekateri imajo manj kot sto, spet drugi več tisoč ogledov. Skoraj 200 tisoč jih ima na primer zbirka, v kateri študentka bibliotekarstva piše fan fiction zgodbe o različnih igralci hokeja – katerega igralca želijo v zgodbi, ji lahko predlagajo drugi uporabniki Wattpada. Najti je mogoče tudi fan fiction, ki v glavno vlogo postavlja našega smučarskega asa Petra Prevca – v eni izmed zgodb je Prevc fant, ki osvoji sramežljivo balerino. Sicer pa se vsi trije Prevci pojavljajo tudi v tujih fan fictionih, na primer nemških in poljskih. Zanimiv lik v fan fictionu z oznako »Slovenia« je Melania Trump.

O kakovostnem pisanju je pri vseh teh besedilih težko govoriti, sicer pa se ne zdi, da bi imel kateri izmed avtorjev resen namen, da bi napisano kdaj ugledalo luč sveta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.