Gregor Kocijančič

25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Družba

Svastika v Davidovi zvezdi

Udeležili smo se sektantske konference o izvoru življenja na Zemlji

Predavateljski kateder je zavzel Ezael, glavni predstavnik slovenske raeljanske skupnosti. Okoli vratu je nosil medaljon, na katerem sta hkrati žarela svastika in Davidova zvezda.

Predavateljski kateder je zavzel Ezael, glavni predstavnik slovenske raeljanske skupnosti. Okoli vratu je nosil medaljon, na katerem sta hkrati žarela svastika in Davidova zvezda.
© Borut Kranjc

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki je zaradi vpadljive zelene fasade znana tudi pod imenom Esmeralda, je preteklo soboto spominjala na hišo duhov: nikjer ni bilo videti nikogar, skoraj vse luči v stavbi so bile ugasnjene, parkirišče spredaj pa je bilo popolnoma prazno. A vrtljiva vrata so se zavrtela za vsakogar, ki je želel vstopiti, in osamljena varnostnica, ki je ob prihodu mrko pozdravila radovedneže, nas je vprašala, ali smo prišli zaradi konference, ter nas usmerila v prvo nadstropje stavbe. Tam ni potekalo, kot bi lahko pričakovali, posvetovanje nasprotnikov dviga minimalne plače, seminar o digitalnem marketingu ali predavanje o korporativnem lobiranju. Tokrat je predavateljski kateder zavzel v belo opravljen dolgolasi možakar, ki je okoli vratu nosil velik medaljon, na katerem sta hkrati žarela svastika in Davidova zvezda. A predavatelj ni bil utelešen oksimoron, torej židovski neonacist, kakor bi lahko sklepali iz simbola, ki ga je nosil na verižici. Bil je predstavnik slovenske raeljanske skupnosti – sekte, ki verjame, da so naši stvarniki visoko inteligentni nezemljani, napredni znanstveniki iz neke neskončno oddaljene galaksije. V žalostno prazni konferenčni dvorani je predaval o izvoru življenja na Zemlji, kot ga razume največja »NLP-sekta« na svetu.

Raeljanci so nam že v uvodu razložili, da naj bi svastika kot starodavni tibetanski simbol predstavljala neskončnost časa, Davidova zvezda pa naj bi simbolizirala neskončnost prostora. Zavedajo se kontroverznosti simbola, ki ga nosijo, a menijo, da je že čas, da svastiko nehamo povezovati z nacizmom, saj je starodavni simbol, ki se je v različnih kulturah po svetu pojavljal že od bronaste dobe – in jasno je, da so si ga nacisti prisvojili šele v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Tu je morda umesten pomislek, da je – vsaj v zahodnem svetu, če ne tudi onkraj – vsekakor še prezgodaj, da bi svastiko lahko osvobodili konotacij, ki jih ima zaradi nacistične zlorabe. Kakorkoli že, raeljanci temu pomisleku ostro nasprotujejo in vsako leto praznujejo t. i. svetovni dan rehabilitacije svastike, ki ga izkoristijo za ozaveščanje o resničnem pomenu simbola. Na njihovi spletni strani Proswastika, ki promovira obuditev arhaičnih pomenov kljukastega križa, lahko vidimo fotografije mladih nasmejanih raeljancev, ki imajo na obrazih narisane barvite svastike, posnetek raeljancev, ki se v javnem bazenu razvrstijo v velik kljukasti križ, pa tudi spletni iskalnik, ki nam pomaga najti bližnje svastike v javnem prostoru. Pripadniki raeljanske cerkve »rehabilitacijo« kljukastega križa promovirajo tudi pri nas, in sicer tako, da vsako leto stopijo na ulice, kjer med naključnimi mimoidočimi širijo besedo o starodavnem pomenu simbola. »Vsako leto si prizadevamo mimoidočim razbliniti nacistični pomen svastike,« je v pogovoru za Mladino povedal Goran Maksimović, organizator sobotne konference in predani pripadnik raeljanske cerkve. »Večina to sprejme z zanimanjem, se je pa že našel kakšen partizan, ki smo ga s tem zelo razjezili,« doda Maksimović.

Povedal je tudi, da slovenska raeljanska skupnost trenutno šteje zgolj šest aktivnih članov, a dodal, da je simpatizerjev z raeljanskimi prepričanji pri nas v resnici mnogo več. Sobotna konferenca ni ustvarjala tega vtisa, saj se nas je predavanja udeležilo zgolj enajst, pri čemer so bili večinski del občinstva skeptiki, ki so na predavanje prišli predvsem iz radovednosti, kar je potrjevalo tudi to, da so v zadnji vrsti konferenčne dvorane smehljaje sedeli predvsem novinarji Radia Študent. A organizator dogodka je povedal tudi, da so tovrstne konference namenjene širjenju besede o raeljanskem sporočilu, zato se tisti, ki že verjamejo, te tokrat niso udeležili. Aktivnih raeljancev je v več kot devetdesetih državah po vsem svetu več kot 65.000 in Maksimović nam pove, da se jih »na kontinentalnih seminarjih, ki se jih udeležujem tudi sam, letno zbere nekje med tristo in šeststo«. Ta srečanja pogosto potekajo v Sloveniji, pa naj gre za dvotedenski seminar raeljanske skupnosti v Strunjanu, vseevropski raeljanski seminar v Lendavi ali prebujevalni seminar na Rogli, ki se ga je pred dvajsetimi leti udeležil tudi sam Rael, karizmatični vodja sekte, ki naj bi mu leta 1974 Elohimi, prišleki z neba, naši stvarniki in znanstveniki iz vesolja, razodeli resnico o izvoru življenja.

Branje Svetega pisma je eden temeljnih raeljanskih obredov in vsak biblični verz jim uspe interpretirati tako, da v njem prepoznajo skrivnostno vpletenost nezemljanov.

O tej resnici je na sobotni konferenci govoril tudi Ezael, ki je glavni predstavnik slovenske raeljanske skupnosti – čeprav je Italijan, ki prihaja iz bližnjega Vidma. Kot je povedal v uvodu svojega predavanja, v tem ni čisto nič nenavadnega, saj raeljanci ne priznavajo državnih mej in rasne ali narodne pripadnosti. Kljub temu da smo si vsi popolnoma enaki in enakopravni, pa se slej ali prej pojavijo ovire zaradi različnih jezikov, ki jih govorimo, in Ezael je za svojo dvourno predstavitev raeljanske dogme potreboval tolmača. Ta je na konferenco zamujal skoraj pol ure in zdelo se je, da so organizatorji nanj ob snovanju dogodka pozabili in ga poiskali zadnji hip. To jim je na koncu uspelo, a obiskovalci se nismo mogli otresti občutka, da je bilo precej tega, kar je govoril Ezael, izgubljeno v prevodu. Denimo takrat, ko je predavatelj govoril o dobi vodnarja, tolmač pa je to prevedel kot »doba akvarija«. Velikokrat pa prevajalec sploh ni našel slovenske ustreznice za to, kar je z vdanostjo pridigal raeljanski starešina. Takrat so mu na pomoč priskočili člani občinstva, tudi takšni, ki italijanskega jezika sploh ne obvladajo, a so lahko iz konteksta razbrali, o čem je govoril. Ob tem se zdi nadvse umesten predlog, da bi si raeljanci prizadevali za uvedbo skupnega svetovnega jezika. Poleg tega želijo uvesti tudi enotno denarno valuto in planetarno vlado. Ta naj bi po raeljanskih idealih slonela na novem političnem sistemu, ki bo spodrezal demokracijo, imenujejo pa ga geniokracija, včasih tudi selektivna demokracija. Nove politične ideologije ni iznašel nihče drug kot prerok Rael, gre pa za idejo, da bi človeštvu vladali izključno geniji. Vsi politiki v geniokraciji naj bi torej imeli nadpovprečno visok inteligenčni količnik: vsaj petdeset odstotkov višjega od povprečja. Pravijo, da gre za »genialno globalno rešitev za največje probleme človeštva: vojno, lakoto, revščino in izkoriščanje genijev v povprečnjaških sistemih, ki jih podpirajo mogočne vojske«. Pri raeljanskih idejah o novem planetarnem političnem sistemu je zanimivo to, da Rael velja za zvestega oboževalca Vladimirja Putina: aktualnega ruskega predsednika je raeljanski starosta Ezael nekajkrat citiral tudi na sobotni konferenci v Gospodarski zbornici.

Ezael je pojasnil, da so raeljanci sicer ateistično gibanje, čeprav so pri nas uradno priznani kot religijska skupnost. Pravijo, da ne verjamejo v nič nadnaravnega, in v ospredje postavljajo razum. Kljub temu da so goreči ateisti, ki namesto v božanstva verjamejo predvsem v znanost in osebnostno rast, pa berejo Sveto pismo, a ga interpretirajo tako, kot so njihovega preroka Raela naučili Elohimi.

Raela, ki je bil nekoč znan kot Claude Vrilhon in bil urednik pri neki francoski avto-moto reviji, naj bi Elohimi izbrali kot poslednjega preroka, ki bo ljudem razodel resnico o nastanku življenja in človeštvo pripravil na prihod njihovih stvarnikov. Tudi Jezus, Buda in Mohamed naj bi bili preroki Elohimov, a ker so govorili v duhu svojega časa, v katerem ni bilo znanstvenih razlag napredne tehnologije, kot sta kloniranje in genski inženiring, so ljudje njihovo učenje napačno interpretirali – kot smo si napačno razlagali tudi Biblijo. Branje Svetega pisma skozi prizmo Elohimov je eden temeljnih raeljanskih obredov in vsak biblični verz jim uspe interpretirati tako, da v njem prepoznajo skrivnostno vpletenost nezemljanov, visoko inteligentnih bitij z daljnega planeta, ki naj bi nas z naprednim genskim inženiringom ustvarila po svoji podobi. Evolucija je od trenutka, ko so Elohimi s postopkom kloniranja ustvarili Adama in Evo, videz ljudi očitno znatno spremenila, saj raeljanci Elohime v predstavitvenih animacijah prikazujejo kot nekakšne feminizirane vilince z brado, ki močno spominjajo na Conchito Wurst, avstrijsko zmagovalko Evrovizije 2014.

Za raeljance je zelo pomembna tudi meditacija, zato ji na konferenci preprosto nismo mogli uiti. Na pobudo Ezaela smo za nekaj minut zaprli oči in globoko dihali ter prek prevodov tolmača prisluhnili njegovim meditacijskim napotkom. Verjetno bi za gladek prehod v nirvano pomagalo, če prevajalca ob tem ne bi sililo na smeh, zato bomo za vzpon na višjo raven zavesti morali počakati na kakšno drugo priložnost. Ezael pa je po meditaciji pojasnil, da se nam bodo Elohimi – če bomo le sledili naukom Raela in stremeli k tehnološko in moralno napredni družbi, ki se bo s pomočjo nanotehnologije, geniokracije, meditacije, poliamorije, svobodnega prepuščanja spolni sli in osvoboditve iz okovov vseh verskih prepričanj približala raju, v katerem Elohimi že živijo – gotovo razkrili in nas pospremili v novo dobo tehnološke utopije. Če bo vse potekalo po načrtu, nas bodo obiskali že leta 2035, je povedal Ezael. A za njihov prihod bi nujno morali zgraditi galaktično ambasado, ki bi temeljila na vzorcih, ki jih Elohimi občasno vžgejo v žitna polja. Slavnostno je oznanil, da je raeljanska skupnost po tridesetih letih končno našla državo, ki je dopustila, da se na njenem ozemlju zgradi raeljanska ambasada, v kateri bodo čez šestnajst let pristali Elohimi. Lokacije za zdaj ni mogel izdati, v čemer lahko prepoznamo podobnost z dosedanjo raeljansko prakso. Raeljansko podjetje Clonaid, ki naj bi se posvečalo preučevanju kloniranja živih bitij, je namreč oznanilo, da je uspešno kloniralo dojenčka. Zaradi spoštovanja zasebnosti kloniranega novorojenčka pa podjetju svojega prelomnega odkritja ni uspelo dokazati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.