Peter Petrovčič

25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Politika

Strupeni jezik

Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj ni postala članica mestnega odbora

Plodovita tviterašica pravnica Lucija Šikovec Ušaj

Plodovita tviterašica pravnica Lucija Šikovec Ušaj
© Borut Krajnc

Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj že leta preskuša meje svobode govora, predvsem na družabnem omrežju Twitter. Za zdaj uspešno, saj se ji za objavljene besede še ni bilo treba zagovarjati pred uradnimi organi. Ji pa sovražni jezik, s katerim je zaslovela na spletu, nevšečnosti povzroča drugje. Pred dnevi prav zaradi njega ni bila imenovana za članico odbora za zdravje in socialno varstvo ljubljanskega mestnega sveta.

Za ta položaj jo je predlagala SDS, stranka, na katere listi je odvetnica lani poleti (neuspešno) kandidirala za poslanko državnega zbora. Proti njenemu imenovanju so glasovale tri četrtine mestnih svetnikov, podprli so ga le svetniki pod vodstvom SDS. Razlog za to so bili njeni zapisi na Twitterju, kjer spada med skrajneže. Jezik, ki ga tam uporablja, je poln sovraštva do drugačnih. In teh je velika večina, nihče si od nje pravzaprav ne zasluži lepe besede, razen morda volilne baze SDS. Svetnike, ki so ji odrekli funkcijo, je po glasovanju označila za »primitivce«. Prek Twitterja seveda.

Pred časom je zaradi enega izmed zapisov na Twitterju odvetniška zbornica zoper njo uvedla postopek pred komisijo za etiko, a ta odločitve še ni sprejela. Takole je tedaj zapisala odvetnica: »Vsi, ki podpirate migrante, ste v resnici pedofili, impotentni nasilneži, ki ustrahujete ženske, da sploh zmorete seksati z njimi, imate v resnici raje seks z mladimi fantki ali živalmi, da se ne osramotite ...« Pred glasovanjem je v podporo Ušajevi nekaj besed povedala predstavnica predlagatelja, SDS, Mojca Škrinjar, med drugim tudi, da je bila »proglašena za eno od desetih najbolj vplivnih pravnic in pravnikov v državi«. To drži. Lucija Šikovec Ušaj je bila lani že drugo leto zapored izbrana med to deseterico. A tu ne gre za izbiro strokovne komisije ali izbiro na podlagi objektivnih meril, pač pa za glasovanje prek spleta na portalu Ius-Info.

In prav prek spleta, še točneje, prek Twitterja, si je Šikovec Ušajeva tudi ustvarila ime.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.