Obračun z dezinformacijami

V članku »Obračun z dezinformacijami« (25. 1. 2019) je avtor Bernard Nežmah zapisal, da sta januarja 2017 takratni premier Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek napovedovala 3.000 novih delovnih mest v tovarni Magna Steyr v Hočah. Pri tem avtor navaja, da naj bi z delom dejansko začelo le 200 zaposlenih, v nekaj letih pa naj bi število naraslo na 400. Po avtorjevem mnenju je zato napoved novih zaposlitev »ena najhujših dezinformacij, saj dejstva držijo le v 7 odstotkih«.

Poudarjamo, da se nanaša število novo ustvarjenih delovnih mest, ki jih navaja avtor Nežmah, zgolj na začetno fazo investicije. Napoved takratnega premiera in ministra za gospodarstvo o pričakovanem številu 3.000 novih delovnih mest pa je izhajala iz napovedi investitorja, in sicer za celotno obdobje investicije. Takšne investicije in posledično zaposlitve se namreč izvajajo v več fazah. Magna bo v prvi fazi v Hočah zaposlila 404 delavce, v drugi in tretji fazi, predvidoma do konca leta 2024, pa dodatnih 2.930, kar je razvidno tudi iz vloge za okoljevarstveno soglasje, ki je bila vložena konec maja 2018 na Agencijo RS za okolje - skupno torej 3.334 delavcev. Na gospodarskem ministrstvu ocenjujemo to kot ambiciozen cilj, saj je rast Magnine tovarne v Hočah odvisna od razmer na svetovnih trgih in povpraševanja po avtomobilih, ki jih Magna proizvaja. Vendar pa glede na aktivnosti, ki jih investitor izvaja že od začetka investicije, je novih 3.000 delovnih mest v naslednjih letih realna ocena. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.