Saša Eržen

 |  Mladina 6  |  Kultura  |  Hudo

Zmenek dvoživk

Žabja Romeo in Julija

© Arhiv Mladine

V majhnem prirodoslovnem muzeju v kraju Cochababma v Boliviji je v akvariju desetletje prečofotal žabec z imenom Romeo, najbolj osamljena žaba na svetu. Domnevo, da gre za zadnji živi primerek endemične vodne žabe z latinskim imenom Telmatobius yuracare, je nedavna ekspedicija v bolivijsko džunglo k sreči ovrgla. Akcijo množičnega zbiranja sredstev za iskanje Romeove neveste so sprožili lani za valentinovo, kljub temu pa je bilo prečesavanje džungle večkrat neuspešno. Zdaj se je žabcu žarečega pogleda in oranžnega trebuha končno nasmehnila sreča in bo lahko šel na zmenek s pripadnico svoje vrste, ko ta prestane karanteno. Tudi če si plahi Romeo in Julija, ki je bojda njegovo nasprotje, ne bosta všeč, za vrsto obstaja možnost preživetja. Teresa Chamacho Badani, vodja herpetološkega oddelka v muzeju in odprave na žabe, ki se imenujejo po pokrajini Sehuenca, je povedala, da so poleg Julije našli še eno mlado žabico in tri poskočne žabje samce ter jih vzeli s sabo, saj so zaradi izjemno hitrega krčenja njihovega življenjskega okolja visoko ogroženi, z njihovo pomočjo pa bodo izumrtje vrste morda lahko preprečili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.