Marcel Štefančič jr.

7. 2. 2019  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Film

Kako izuriti svojega zmaja 3

How to Train Your Dragon: The Hidden World, 2019, Dean DeBlois

za

Dolina miru

Ko je George W. Bush pred leti dahnil, da lahko človek in riba sobivata, so se vsi režali, toda v resnici je le – na svoj idiotski način – povzel Jurski park, ki je razkril, da lahko človek in dinozaver sobivata. A kdor je videl animacijo Kako izuriti svojega zmaja in njeno prvo nadaljevanje, ve, da je to oznanjal tudi Viking Viki: človek in zmaj lahko sobivata! In zdaj, v drugem nadaljevanju Dreamworksovega megahita, ljudje in zmaji na Berku res sobivajo, toda le do trenutka, ko se med njimi pojavi Grimmel, grizlijevski lovec, tipični etnonacionalist, ki se hoče priseljencev – zmajev – na vsak način znebiti.

Film Kako izuriti svojega zmaja 3, sklepni del trilogije, je poziv k inkluzivnosti, strpnosti, slogi ipd., zaveda se neofašizmov, ki trgajo sodobni svet, toda mitski “skriti svet” (nekakšna “dolina miru”), v katerega se pred fašizmom zatečejo vikingi in zmaji, izgleda tako osupljivo, tako bajno in tako fascinantno, da človeštvo v njem ne bi preživelo, ali bolje rečeno, ljudje v njem ne bi mogli sobivati – privatizacijske ambicije bi jih ločile, razbile in na smrt sprle.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.