Uredništvo

 |  Kultura

Slovo od Londona

Kanadsko-portugalski glasbenik Neil Leyton z novo mednarodno zasedbo Lusitanian Ghosts, ki je stare ljudske instrumente spojila s sodobnim rockom

Neil Leyton danes kot član zasedbe Lusitanian Ghosts

Neil Leyton danes kot član zasedbe Lusitanian Ghosts
© arhiv izvajalca / Facebook

Od zadnjega nastopa kanadsko-portugalskega glasbenika Neila Leytona v Sloveniji je minilo že kar nekaj let, zadnji koncert je namreč odigral v intimnem vzdušju Kina Šiška leta 2010. Pred tem je nekaj časa skoraj vsako leto obiskal našo prestolnico, tako s finsko zasedbo Turku Romantic Movement, kot tudi s švedsko skupino The Ghosts. V času svojih takratnih obiskov je nekajkrat nastopil tudi na nacionalni televiziji, med njim in slovenskim občinstvom se je tako stkala posebna vez, ki jo ceni še danes.

Leyton, kantavtor in frontman kar nekaj markantnih zasedb (med slednjimi ne gre pozabiti kultne The Conscience Pilate iz devetdesetih let) je v času rednega obiskovanja Slovenije in drugih držav v Evropi, ki jih je prepotoval na svojih koncertnih turnejah, živel med Torontom in Londonom. V času svojega zadnjega nastopa v Sloveniji pa se je že preselil nazaj v rodno Lizbono, da bi si, kot pravi sam, napolnil baterije in živel ob morju. Sveži single Leytonove nove zasedbe Lusitanian Ghosts nosi naslov Godspeed To You, ki ga že vrtijo številne evropske radijske postaje (pravi mali hit je postal denimo na beograjskem nacionalnem radiu), slišati pa ga je bilo mogoče že tudi na nekaterih slovenskih, in je nekakšno slovo od Londona, mesta, ki je močno vplival na Neilovo ustvarjanje. Obenem je Leyton v omenjeni skladbi ponovno našel svoje korenine skozi pozabljene ljudske instrumente, tudi godala, ki izvirajo iz različnih provinc Portugalske.

In prav to je navdihnilo Leytona in njegovega starega glasbenega kolega iz Švedske, Mickeja Ghosta (Mikael Lundin), da posnameta nadvse izviren album in ustvarita zasedbo Lusitanian Ghosts. V glasbi sta s pomočjo številnih mednarodnih glasbenikov spojila prej omenjene ljudske instrumente, rock in prepoznavno Leytonovo kantavtorstvo, rezultat je zanimiva zvokovna mešanica, ki obenem zveni sveže in znano.

Lusitanian Ghosts pred njihovim portretom, ki ga je ustvaril umetnik Alexandre Alonso

Lusitanian Ghosts pred njihovim portretom, ki ga je ustvaril umetnik Alexandre Alonso
© Facebook

Album je že na voljo za poslušanje prek digitalnih platform kot je iTunes, vinilna plošča bo izšla aprila, sledili pa ji bodo koncerti zasedbe Lusitanian Ghosts po Evropi. Ali jih bomo lahko videli tudi v Sloveniji, še ni znano.

Singlu Godspeed To You lahko brezplačno prisluhnete na tej povezavi (SoundCloud).

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/574106667&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

a4S9xHVllMY

4zQH2qFPcFw

xakWInI3UbA

9H9PkMxgnlY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.