Peter Petrovčič

15. 2. 2019  |  Mladina 7  |  Politika

Upor Romov

Bojkot volitev

»Poslali smo jasno sporočilo, da se ne bomo potegovali za mandate, ki nam pripadajo v krovni organizaciji. Sporočilo, da ne želimo delovati v sistemu, ki ne deluje, in da ne želimo več, da se romski svetniki izrabljajo za alibi, da neki sistem deluje. Ker dobro vemo, da ne,« pravi Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov.

Romski svetniki so pred dnevi bojkotirali volitve v Svet romske skupnosti Republike Slovenije. Nanje ni bilo niti enega od 20 romskih svetnikov.

Svet romske skupnosti je krovni in državni organ, kjer Romi sami odločajo o svojih zadevah. Je nekakšna romska vlada, ki si jo Romi izberejo sami. A sestava tega sveta že leta ne odslikava dejanskih razmer. »Težava je veljavni zakon, s katerim niso zadovoljene niti najosnovnejše potrebe romske skupnosti. Poleg tega sestava sveta romske skupnosti ne odraža realnega stanja organiziranosti Romov v praksi. In ne odraža resničnih interesov romske skupnosti,« pojasnjuje Rudaš.

Svet je bil ustanovljen z zakonom o romski skupnosti, ki ga je leta 2007 napisala vlada Janeza Janše. Tedaj je bil določen tudi način sestave 21-članskega sveta tako, da je dvotretjinsko večino (14 delegatov) imela Zveza Romov Slovenije, preostalih sedem mest pa romski svetniki.

Takšna sestava se na prvi pogled ne zdi nič nenavadnega, a govorimo lahko o monopolu ene romske organizacije, ki se resda imenuje »Zveza Romov Slovenije«, v resnici pa gre za društvo, lahko bi rekli eno romsko družino, ki z dvotretjinsko večino obvladuje državni organ. Da gre za nepravično, nesprejemljivo ureditev, se zaveda tudi direktor urada za narodnosti Stanko Baluh, ki je razočaran nad tem, da v vseh teh letih Zveza Romov Slovenije, ki izhaja iz Prekmurja in jo vodi Jožek Horvat Muc, ni bila sposobna imenovati niti enega samega predstavnika z drugega konca Slovenije, recimo iz Dolenjske in Bele krajine, kjer Romi živijo v najtežjih razmerah.

Poskusov spreminjanja sestave sveta je bilo kar nekaj, vsi so bili neuspešni. Nazadnje se je nov zakonski predlog odločila napisati prejšnja vlada, a je nato zaradi predčasnih volitev obtičal v zakonodajnem postopku. Ta predlog predvideva, da bi večino v svetu dobili občinski svetniki, ki so izvoljeni predstavniki romske skupnosti. Rudaš pravi, da je zdaj čas, da nova vlada nadaljuje postopek spremembe zakona: »Romski svetniki, ki smo legitimno izvoljeni predstavniki romske skupnosti in predstavljamo več kot dve tretjini Romov, živečih v Sloveniji, želimo sooblikovati politiko, ki bo uspešno integrirala romsko skupnost prostorsko in tudi družbenoekonomsko. Svet romske skupnosti kot najvišji organ pa zdaj dela vse drugo, samo tistega ne, kar Romi potrebujemo.«

Baluh dodaja, da potezo romskih svetnikov razume, da pa bodo volitve ponovili in svetnike poskusili prepričati, naj sodelujejo pri delu sveta tudi v prihodnje. Hkrati, obljublja, bo vlado pozval, naj začne zakonodajno proceduro, se uskladi glede zakonskega predloga in ga nazadnje tudi potrdi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.