Peter Petrovčič

15. 2. 2019  |  Mladina 7  |  Politika

(Ne)pristranski

Sodnik ali politik? Ali oboje? 

»Jasna Murgel znova sodi! Bivša radikalna poslanka SMC je zdaj spet - meni nič, tebi nič – ’neodvisna’ sodnica. Pa kdo je tu nor?!« je na Twitterju zapisal Bojan Požar in požel kar nekaj odobravanja s strani svojih sledilcev.

Požar ima prav, res se zdi prehajanje med političnimi in pravosodnimi funkcijami vprašljivo z vidika neodvisnosti in nepristranskosti, ki sta bistvena pogoja za opravljanje omenjenih strokovnih funkcij. Jasna Murgel je bila poslanka SMC, ki je po neuspešni ponovni kandidaturi na lanskoletnih volitvah odmrznila funkcijo sodnice in se vrnila v sodstvo. Da bo to storila, je povedala že v naprej, to ji zakon omogoča. Seveda pa se pri tem lahko pojavi dvom v njeno neodvisnost in nepristranskost …

Enako je, kadar posamezniki prehajajo iz tožilske funkcije v politično in spet nazaj. Tožilec ima namreč poleg moči, da preganja, tudi neizmerno moč, da ne preganja in s tem razsodi, ne da bi zadeva sploh prišla na sodišče.

Največ prehodov med politiko in pravosodjem je doslej gotovo opravila Barbara Brezigar, danes vrhovna državna tožilka, ki odloča o številnih odmevnih primerih – mnenje tožilstva je recimo spisala tudi v zadevi zoper samooklicanega vodjo Štajerske varde Andreja Šiška in to kljub temu, da so med soobtoženimi tudi člani SDS. Prav s SDS je Brezigarjeva dolga leta veliko sodelovala. V vladah pod vodstvom SDS je bila ministrica za pravosodje in državna sekretarka. Bila je vodja predsedniške kampanje kandidata SDS za predsednika Milana Zvera. Ne nazadnje, kot kandidatka SDS je tudi sama na volitvah kandidirala za predsedniško in tudi poslansko funkcijo.

Prav bi bilo, da se to vprašanje uredi na primeren način. Če že ne s prepovedjo opravljanja poklicev v sodstvu in tožilstvu za bivše politike, kar bi morda res bil nesorazmeren ukrep, pa vsaj z določenimi omejitvami pri njihovem delu, ko se vrnejo v pravosodje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.